Viena, este unul dintre oraşele ce ocupă un loc special în inima noastră, fiind oraşul european pe care l-am vizitat cel mai mult. Fie că vrem:

  • să ieşim undeva să ne deconectăm sau să facem shopping,
  • să mergem cu fetiţele la Zoo sau într-un parc de distracţii,
  • să ne relaxăm în parcurile superbe sau să admirăm clădirile istorice,
  • să ne răsfăţăm simţurile cu mâncăruri din bucătăria austriacă sau să bem o cafea delicioasă,

dăm o fugă la Viena, capitala valsului şi a Imperiului Habsburgic.

De asemenea, celebra companie de consultanţă Mercer, ce anual efectuează un studiu privind calitatea vieţii, în rândul a 231 de metropole din întreaga lume, a premiat Viena, pentru a 10-a oară consecutiv, cu titlul de:

,, Oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume

Chiar dacă este al zecelea oraş ca mărime din cadrul Uniunii Europene, importanţa capitalei traversate de Dunăre, este dată de:

  • diversitatea privind cultura, istoria, arta, arhitectura şi
  • numeroasele posibilităţi de petrecere a timpului liber.

Pune deoparte minim 3 zile pline pentru a vizita Viena, bucură-te din plin de complexitatea acestui oraş fantastic şi planifică-ţi fiecare pas. Din punctul nostru de vedere, ar fi important să eviţi vacanţele şcolare şi weekend-urile (dacă este posibil). Oricând ai merge, nu îţi fă griji, Viena este superbă şi are ceva de oferit, indiferent de anotimp!

Istorie, artă, cultură!

Fie că eşti pasionat de:

  • istorie, artã, culturã sau
  • doar vreţi sã hoinăreşti la shopping, pe terase şi prin parcuri,

sfatul nostru este să laşi maşina la hotel şi să profiţi de eficienţa mijloacelor de transport în comun sau de plimbările în aer liber. Fie că vorbim de:

  • autobuz, tramvai,
  • metrou, tren sau trotinetă electrică,

toate sunt foarte bine puse la punct şi uşor de folosit.

Dacă vizita se întinde pe mai multe zile: alege între Vienna Card sau Vienna Pass.

Vienna Card costă (la momentul scrierii articolului): 17 euro pentru 1 zi, 25 euro pentru 2 zile şi 29 euro pentru 3 zile şi include:

  • transportul în comun (un copil până în 15 ani te poate însoţii gratuit) +
  • alte 210 avantaje (mici discounturi), la principalele atracţii din Viena respectiv în restaurante şi diverse magazine.

Vienna Pass costă puţin mai mult însă este mai complex oferind:

  • intrări gratuite la peste 60 de obiective (top atracţii şi muzee),
  • skip the line la unele atracţii şi
  • acces nelimitat la autobuzul HopOn-HopOff

Ce să nu ratezi?

În primul rând, în funcţie de perioada în vizitezi Viena, verifică:

  • evenimentele speciale, concertele şi spectacolele din zilele respective.

Fiind un centru cultural foarte important, e foarte probabil ca în aceeaşi perioadă, să aibă loc diferite concerte sau spectacole, la care vrei să participi. Verifică toate evenimentele pe ViennaConcerts sau Wien.Info.

Împarte înainte să ajungi atracţiile, locurile unde vrei să ajungi şi evenimentele la care vrei să participi, pe zile, astfel încât să profiţi la maxim de fiecare moment. Ce îţi propunem noi?

Viena – Ziua 1

Îți recomandăm o plimbare pe bulevardul central al Vienei – Ringstrasse, bulevard ce înconjoarã oraşul vechi. Dacã vremea nu îţi face cu ochiul poţi lua ,,Vienna Ring Tram” care te plimbă în zonă pentru aproximativ 30 de minute.

Dacă optezi pentru prima variantă, lucru ce îl recomandãm cu cãldură, o să te poţi bucura de:

Biserica Votivă. Construită în semn de mulțumire pentru eșuarea unui atentat împotriva împăratului Franz Josef, superba construcție în stil neogotic este denumită și ,,Domul de pe Ringstraße”.

Primăria. Una din cele mai importante clădiri laice din Viena, găzduiește întălnirile Senatului, Guvernului Regional, respectiv a Consiliului Municipal și este reședința primarului. Loc de desfășurare pentru evenimente sportive, festivaluri de muzică și film, baluri, patinoar și una din locațiile celebrului Târg de Crăciun, clădirea în stil neogotic impresionează prin:

  • grandoare (@ 30 de milioane de cărămizi și peste 40.000 de metri cubi de piatră naturală folosite pentru construcție) și
  • înălțime (@104 m, 97,9 fiind înălțimea turnului, respectiv 6 m a ,,bărbatului de fier” din primărie, așezat pe stindard).

Universitatea din Viena. Fondată în anul 1365 este a doua universitate din spațiul Sfântului Imperiu Roman și totodată cea mai veche universitate vorbitoare de limba germană din lume.

Parlamentul (încă în construcție). Proiectat în stil antic grecesc, superba clădire istorică (1883) cu 1600 de încăperi, găzduiește sedințele Consiliului Național și Federal.

Burgtheatre. Înființat de către Maria Tereza, ,,Burg-ul”, așa cum îl numesc vienezii, este unul dintre cele mai celebre teatre vorbitoare de limba germană din lume. A găzduit printre celebre spectacole de teatru sau concerte, premiere pentru două din operele lui Mozart.

Piața Maria Tereza & Muzeele din zonă

Piața Maria Tereza este dominată de statuia singurei împărătese ce a domnit peste imperiul Habsburgic. Împărăteasa a avut 16 copii, cel mai celebru fiind Maria Antoaneta (regina Franței) și a domnit vreme de peste 40 de ani. Aici vei găsi două muzee ,,în oglindă”:

Muzeul de Istorie a Artei. Construit pentru a găzdui impresionantele colecții de artă ale casei imperiale, muzeul este unul dintre cele mai importante din lume. Printre celebrele lucrări, vei vedea capodopere semnate de: Rafael, Vermeer, Rembrandt, Rubens, Vermeer, Durer sau Tizian.

Muzeul de Istorie Naturală. Reprezintă o introspecție fascinantă în istoria planetei noastre, cu o mulțime de: 

  • meteoriți, specii de animale dispărute sau pe cale de dispariție,
  • Venus din Willendorf o piesă cu o vechime de 29.500 de ani sau Stratzing cu o vechime de 36.000 de ani.

Cei mici vor fi cu siguranță fascinați de acesta!

Cartierul Muzeelor

Fostă locație pentru Grajdurile Curții, Cartierul Muzeelor este una dintre cele mai căutate locații pentru networking și petrecere a timpului în aer liber, pentru vienezi și nu numai. Băncuțe speciale, înghețață delicioasă (Veganista), Muzeul Leopold, mumok (Artă modernă și contemporană) și Muzeul de Arhitectură sunt atracțiile principale ale zonei.

Hofburg şi Piața Eroilor

Inițial o cetate medievală, apoi reședință a Habsburgilor, superbul palat a fost locuit de familia imperială, ce a guvernat țara timp de peste 7 secole, până în 1918. Splendoarea din camerele și saloanele de aici, capela imperială, muzeele și colecțiile de artă stau și acum mărturie a fastuoasei vieți de zi cu zi a familiei imperiale. Impresionantul complex se întinde pe o suprafață de 240.000 metri pătrați și este împărțit în 18 aripi, 19 curți interioare și 2600 de camere, nu mai puțin de 5000 de oameni locuind sau lucrând aici, printre care și Președintele Austriei.

Piața Eroilor (Heldenplatz) este o piață istorică unde au avut loc numeroase evenimente istorice importante. În piața ce astăzi găzduiește mormântul soldatului necunoscut și statuile ecvestre ale marilor lideri militari Carol al Austriei, respectiv prințul Eugeniu de Savoia, a avut loc proclamarea lui Hitler de anexare a Austriei la Reichul german (15 martie 1938).

Trezoreria Imperială – cea mai renumită trezorerie imperială din lume. Păstrează 2 coroane imperiale (Coroana Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană și Coroana Imperială Austriacă), tezaurul Burgundiei și tezaurul Ordinului Lânii de Aur (Casei de Habsburg)

Tot în zonă, dacă ești pasionat, poți urmări un antrenament sau un show superb la: Școala Spaniolă de Călărie de la Viena.

Biblioteca Națională – o clădire impresionantă cu peste 7,4 milioane de obiecte aflate în colecțiile sale printre care: papirusuri, manuscrise, cărți foarte vechi și rare, portrete, autografe și globuri pământești de diferite dimensiuni.

Opera & Albertina

Ultimele 2 obiective situate pe celebrul bulevard Ring sunt:

Opera – una din primele și cele mai importante case de operă din lume, cu producții de top și momente strălucitoare de operă și balet, respectiv

Albertina. Situat pe unul dintre ultimele bastioane ale zidului Vienei, cel mai mare palat habsburgic este locul cu cele mai mari și valoroase colecții grafice din lume, Albertina. Printre capodopere se numără lucrări ale lui Durer, Monet, Picasso, Rubens sau Baselitz.

După ce ai admirat aceste comori, precum și statuile unor oameni ce au avut un puternic impact asupra Vienei:

  • Beethoven, Goethe, Împãrãteasa Maria Theresa,
  • Prinţul Eugen de Savoia, Carol de Austria, Johann Strauss şi alţii,

poţi face o scurtă plimbare până la:

Biserica Sf. Ștefan – emblema Vienei și cea mai semnificativă construcție gotică din Austria. Cel mai înalt turn al Domului măsoară 136 metri înălțime iar chilia din turn, accesibilă prin urcarea a 343 de trepte, oferă o panoramă superbă a capitalei Austriei. Acoperișul este decorat cu țigle ce formează vulturul imperial cu două capete, stemele Vienei și a Austriei. În interior ,,și-au găsit odihna” împăratul Friedrich al III-lea, prințul Eugen de Savoia și ducele de Habsburg Rudolf al IV-lea (fondatorul).

Relaxare şi gastronomie

Pe lângă clădirile impresionante, în toată această plimbare te vei bucura de:

  • o mulţime de zone verzi + parcuri: Stadtpark, Burggarten, Volksgarten, Rathauspark
  • respectiv o mulţime de opţiuni pentru pauze delicioase.

Ce îţi recomandăm:

  • unul din locurile pe care nu îl ratăm niciodată când suntem în zonă este Cafe Landtmann. Delicios loc! Alte opţiuni ,,cu tradiţie” sunt: Cafe Central sau Cafe Imperial (pentru cafea şi prăjituri).
  • dacă îţi este foame, trebuie să încerci celebrul şniţel vienez de la restaurantul Figlmuller, într-o porţie extrem de generoasă.

Iar dacă vrei ceva simplu, to go, aromat și gustos, însă în același timp diferit, îți recomandăm Fenster Café (lângă Figlmuller si Stephansplatz)! Îți promitem că nu vei regreta. Tot în zonă, pentru unul dintre cele mai bune porții de kaiserschmarrn trebuie să mergi la: Heindls Schmarren & Palatschinkenkuchl.

Încheie seara, la înălțime, cu o rezervare la LAMÉE ROOFTOP Viena, unde pe lângă cocktailuri delicioase, te vei bucura de:

  • o panorama superbă cu Catedrala Sfântul Ștefan.

Ziua 2

Începe ziua cu Palatul şi Grădinile Belvedere, reşedinţa de vară a Prinţului Eugen de Savoia, locul cu una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din Austria. O să te poţi bucura de un somptuos palat baroc, format din Belvedere Superior si Belvedere Inferior. Revino apoi în zona centrală, pe Ringstrasse şi vzitează locurile ce ţi-au scăpat ieri. În drumul spre acestea, opreşte-te neapărat la piaţa de delicatese Naschmarkt. Te aşteaptă aici o mulţime de:

  • restaurante,
  • standuri cu fructe & legume,
  • delicatese, mirodenii şi
  • o mulţime de arome,

gata să îţi încânte papilele gustative.  Nu o să fii dezamăgit.

În plus, eşti la o plimbare de 30 de minute pe jos (15 min cu metroul) de renumita stradă comercială Mariahilferstrasse. Până acolo, mai ales dacă eşti acompaniat de micuţi, fă un popas la Aqua Terra Zoo (Grădina Zoologică acvatică sau Casa Mărilor), o ,,grădină acvatică” cu peste 10.000 de animale.

Nu ai fost mulţumit de magazinele de aici?

Shopping & Distracţie

Încearcă:

  • SCS, City Shopping Sud, aflat în sudul Vienei,
  • Donau Zentrum (numai bine o să admiri sediul ONU şi Turnul Dunării) sau
  • celebrul sat de tip Outlet, Parndorf (la aproximativ 30 de minute de Viena) cu reduceri între 30 şi 70% pe tot parcursul anului

Încheie seara în celebrul parc de distracţii Prater, acolo unde te aşteaptă:

  • Roata Gigant (cu o vedere superbă asupra oraşului). Simbol al Vienei, roata a fost construită în anul 1897, cu ocazia celui de-al 50-lea jubileu al tronului împăratului Franz Josef.
  • Muzeul de Ceară Madame Tussauds. L-am vizitat până acum de aproape 10 ori și rar se întâmplă să nu intrăm, atunci când vizităm capitala Austriei, să ne distrăm alături de celebritățile de aici şi să facem câteva poze.
  • şi multe alte atracţii frumoase.

De asemenea, pentru o vedere panoramică impresionantă, trebuie să încerci Danube Tower, locul de unde poţi admira Viena de la 155 m înălțime.

Unde să mănânci!

În zonă, dacă vrei să serveşti o cafea bună, poţi încerca Balthasar Kaffee Bar sau dacă vrei să serveşti cina, îţi recomandăm Mochi, un restaurant cu bucătărie de înaltă calitate. Dacă îţi doreşti ceva tradiţional, la aproximativ 20 minute de Prater (cu maşina), vei găsi Restaurant Leopoldauer Alm, un restaurant excelent, cu porţii XXL.

Ziua 3

După o bine meritată odihnă, începe ziua cu Palatul Schonbrunn. Din ce e compusă reședința de vară a Habsburgilor şi una dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Europa? 1441 de încăperi fastuoase (45 se pot vizita), o grădină superbă cu fântâni, statui și o vegetație impresionantă. Locul frecventat de nume celebre precum Maria Tereza, Împăratul Franz Josef şi împărăteasa Elisabeta, impresionează printre altele prin:

  • Sala Oglinzilor – locul unde, la doar 6 ani, a concertat celebrul Mozart. 
  • Camera Vieux Lacque – locul unde Napoleon a dus tratative.
  • Salonul Chinezesc Albastru – locul unde Carol I semna renunțarea la tron și implicit sfârșitul monarhiei (1918).
  • Galeria Mare – locul unde s-a desfășurat Congresul de la Viena (1814- 1815).
  • Camera Milioanelor – o cameră superbă în stil Rococo.

În plus, Glorieta, Grădina Prințului Coroanei, Oranjeria și Serele sunt alte locuri superbe ce merită vizitate în zonă.

De asemenea, trebuie să vizitezi:

Muzeul Trăsurilor Imperiale (lângă Schonbrunn), locul unde vei putea admira @100 de mijloace de transport ce au aparținut curții vieneze (printre care sănii, calești și trăsuri) şi de

Grădina Zoologică Schonbrunn – cea mai veche și una dintre cele mai frumoase grădini zoologice din Europa.

Cu siguranţă aceste 2 obiective îţi vor răpi mai mult de jumătate de zi, astfel că îţi recomandăm să îţi închei ziua în StephansPlatz (Piaţa Sf. Ştefan), vizitând domul Sf. Ştefan. Domul este cu siguranţă una dintre cele mai semnificative clădiri din Viena, o adevărată emblemă pentru localnici şi vizitatori. Aici poţi să îţi închei o mini-vacanţă superbă, plimbându-te cu trăsura, participând la un concert, relaxându-te pe o terasă sau hoinărind pe străduţele din zona domului.

Dacă ţi-a mai rămas puţin timp…

  • Casa Hundertwasser – o oază verde, în multe culori.
  • Casa Artelor – la câteva minute de Casa Hundertwasser.
  • Degustare de vinuri – Villon, Wieninger sau dacă ,,ai pile” la Palatul Colburg.
  • Participă la un concert de muzică clasică sau operă.
  • Croazieră pe Dunăre (chiar dacă nu e atât de spectaculoasă ca și croaziera din Budapesta)
  • Plimbare cu trăsura.
  • Cartierul Ottakring – un cartier modern cu cafenele şi restaurante foarte bune

Vrei o vacanţă personalizată 360 de grade în funcţie de dorinţele şi timpul tău? Vrei să profiţi la maxim de vacanţa ta, evitând stresul, timpul pierdut şi nervii? Trimite-ne un mesaj şi îţi vom răspunde în cel mai scurt timp.

Până atunci te invităm să citeşti articolul nostru despre Praga, o altă capitală superbă.

Comments are closed.