Auschwitz este un mix de sentimente teribile, un loc cu o încărcătură incredibilă, greu de explicat în cuvinte, loc pe care trebuie să îl vizitezi cel puțin odată în viață.
,,Cei ce nu-şi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să-l repete.”! Este doar una din frazele care ne-au marcat la Auschwitz. Da, am ajuns în locul în care s-au întâmplat cele mai întunecate momente din istoria umanității! Am parcurs acest loc cu un ghid autorizat, am ascultat înmărmuriți și am trăit momente de o încărcătură incredibilă, iar prin pozele realizate și relatările de aici, vom încerca să te transpunem în acele timpuri negre!
Auschwitz ste locul unde nu mai puțin de:
- 1,1 milioane de oameni au fost omorâți (din 1,3 milioane deportați), doar pentru că:
,,Trebuie să eliberăm națiunea germană de polonezi, ruși, evrei și țigani” (Otto Thierack – ministrul justiției celui de-al Treilea Reich)
Câteva detalii tehnice:
După încorporarea orașului Oswiecim de către naziști, numele orașului s-a schimbat în Auschwitz, 1200 de case au fost demolate, iar o parte din locuitorii de aici și a 8 sate vecine au fost expulzați.
Era compus din 3 părți:
- Auschwitz I – pe terenul și în clădirile armatei poloneze (20 la număr, extinse mai târziu la 28). Între 12.000 și 20.000 deținuți au stat aici.
- Auschwitz II – Birkenau – cel mai mare din complexul lagărelor Auschwitz, numărând peste 90.000 de deținuți în 1944.
- Auschwitz III – Monowitz cu peste 11.000 de deținuți în 1944 și alte zeci de sublagăre mici.
Toate aceste locuri au fost împrejmuite cu turnuri și garduri de sârmă ghimpată, iar deținuții erau privați de orice fel de legătură cu lumea exterioară.
Ajunși în lagăr se făcea selecția, iar majoritatea noilor veniți erau imediat uciși:
- cei care erau considerați nepotriviți pentru muncă, persoanele bolnave, cele în vârstă, femeile gravide și copiii.
Aceste persoane nu erau înregistrate în evidențele lagărului. La sosire erau mințiți că trebuie să intre la dușuri să se dezinfecteze, iar apoi vor fi înregistrați și vor începe o viață nouă. În schimb erau închiși cu miile în camerele de gazare și omorâți cu Zyklon B. După 30 de minute ofițerii SS intrau să ,,culeagă” tot ce era valoros și putea fi valorificat:
- inclusiv dinți de aur sau părul femeilor, iar corpurile erau duse în crematorii pentru ardere.
,,Munca te va elibera”
,,Munca te va elibera” (ARBEIT MACHT FREI) era mesajul cu care erau întâmpinați cei aduși în lagărul Auschwitz I, la Oswiecim (denumirea în Poloneză a orașului). De asemenea, ei erau așteptați cu orchestra și după un triaj rapid, cu promisiunea că li se va oferi o viață nouă după ce vor fi dezinfectați, mulți erau duși direct în camerele de gazare și omorâți! Restul erau selectați pentru:
- munci înfiorătoare, înfometare și teroare, mulți dintre ei fiind marcați direct pe piele cu numere astfel încât să fie recunoscuți.
Pe lângă aceste 2 categorii, mai erau deținuții selectați pentru experimente speciale. În blocul 10, Dr. Carl Clauberg testa printre altele:
- sterilizarea, efectul diferitor medicamente și reacția la înfometare.
De asemenea, se spune că unii deținuți erau aruncați în cazane pentru a vedea până la ce temperatură rezistă corpul uman, iar copiilor li se injecta cerneală în ochi pentru a le schimba culoarea.
De unde era aduși deținuții? ,,Trenurile morții” veneau din toată Europa, inclusiv din:
- Oradea, Cluj Napoca, Dej, Reghin, Bistrița și Baia Mare (aflate în acea perioadă în Ungaria), țară de unde au fost aduși cei mai mulți evrei (430.000).
Ce vei vedea la Auschwitz?
Rând pe rând după ce vei trece pragul celebrei porți cu lozinca ,,Munca te va elibera”, vei putea vedea numeroase semne ale ororilor și atrocităților comise în acele locuri
Auschwitz I:
- cenușă strânsă din zona crematoriilor din Birkenau,
- sute de mii de pantofi ale oamenilor deportați în lagăre,
- 2 tone de păr de femei,
- mii de valize inscripționate cu numele deținuților, zeci de mii de oale și sute de proteze ale persoanelor cu probleme medicale,
- 40 de kg de ochelari și sute de bucăți de îmbrăcăminte purtată de cei încarcerați,
- condițiile în care aceștia trăiau (la început se dormea direct pe beton),
- sute de poze cu ofițerii SS, deținuți și amintiri ale evenimentelor petrecute aici,
iar la Auschwitz II Birkenau, deși distrus de naziști odată cu înaintarea armatei roșii:
- barăcile în care trăiau deținuții (barăci construite să adăpostească 51 de cai, în care erau înghesuiți 400 de deținuți),
- vagoanele cu care erau aduși (mai există o replică a unui astfel de vagon în care erau înghesuite 70 persoane),
- căile ferate pe care erau aduși și ruinele crematoriilor de aici.
Auschwitz în cifre:
Au murit @ 1,1 milioane de persoane din care:
- 1 milion de evrei
- 70.000 – 75.000 polonezi
- 21.000 rromi
- 14.000 de prizonieri sovietici
- 10.000 – 15.000 alte nații
Transporturi de evrei în funcție de țări:
- Ungaria – 430.000, Polonia – 300.000, Franța – 69.000, Olanda – 60.000, Grecia – 55.000, Boemia + Moravia + Theresienstadt – 46.000, Slovacia – 27.000, Belgia – 25.000, Germania și Austria – 23.000, Iugoslavia – 10.000, Italia – 7,5 mii, Norvegia – 690 și 34.000 din alte lagăre de concentrare și locuri nedefinite.
Calendarul evenimentelor
- 1 Septembrie Germania nazistă atacă Polonia și declanșează al 2-lea Război Mondial
- 14 Iunie 1940 este momentul în care au ajuns în lagăr primii prizonieri, mai exact 728 deținuți politici polonezi. Din 1942 lagărul a devenit centrul exterminării în masă a evreilor europeni. Aceștia erau condamnați la moarte doar din cauza originii (indiferent de sex, vârstă sau profesie).
- 22 Noiembrie 1940 are loc prima execuție prim împușcare ( au fost omorâți 40 polonezi)
- 3 Septembrie 1941 are loc prima ucidere în masă a oamenilor cu gazul Zyklon B ( au murit @ 600 prizonieri sovietici și 250 polonezi )
- Începutul anului 1942 începe exterminarea în masă a evreilor în camerele de gazare. Din cei 1,3 milioane de persoane deportate, au fost înregistrate 400.000 din care 200.000 evrei, 140.000 de polonezi, 21.000 de rromi, 12.000 prizonieri sovietici și 25.000 deținuți de altă naționalitate.
- 20-26 Ianuarie 1945, germanii aruncă în aer camerele de gazare și crematoriile din Birkenau. În 27 Ianuarie 7500 de deținuți sunt eliberați din Auschwitz de către trupele armatei sovietice.
- Se spune că aproximativ 5000 de persoane era omorât de zilnic și apoi arse în cele cinci crematoriile. Totuși, mulți spun că această cifră era mult mai mare.
Cum să îți organizezi vizita
Am plecat de aici cu sufletul încărcat, pielea de găină și pentru ca istoria să nu piară vrem să îți recomandăm să vizitezi acest loc, astfel:
Chiar dacă poți vizita pe cont propriu, gratuit, fă rezervare pentru un tur cu ghid. Merită din plin să faci acest tur cu o persoană specializată, pentru a afla toate detaliile și reperele evenimentelor petrecute aici.
Indiferent de modalitatea prin care alegi să vizitezi, intră pe https://visit.auschwitz.org/?lang=en și fă rezervare înainte să ajungi la fața locului. De asemenea, alocă minim 3 – 3,5 ore pentru vizită.
Un tur cu ghid în limba engleză costă aproximativ 90 lei (85 zloți). Tururile încep dimineață la 8:30 și țin până după masa. Nu uita să verifici, înainte de vizită, programul zilnic.
În ambele locuri vei găsi o bibliotecă cu materiale informative și cărți, inclusiv în limba română.
Dacă vei merge cu mașina personală trebuie să știi că există o parcare gratuită, chiar lângă muzeu. Se vizitează prima dată Auschwitz I, apoi există transport gratuit către (și de la) Auschwitz II Birkenau.
Ai citit articolul despre orașul Papei, aflat la doar o oră de Auschwitz? Descoperă acest orășel fascinant aici.