Bine te-am regăsit oraș fermecător, plin de culoare și viață! Barcelona a intrat direct pe primul loc în inima noastră acum mai bine de 10 ani, atunci când am pășit pentru prima dată în ,,orașul lui Gaudi, Picasso și până cu ceva ani în urmă Messi”. De atunci, foarte multe poziții s-au schimbat în acest top Roma, Florența, Porto, Lisabona, Viena detronându-se între ele. Locul 1 nu s-a schimbat, iar al doilea cel mai mare oraș al Spaniei rămâne, fără emoții, pe această poziție.
Barcelona e genul de destinație turistică pe care ,,nu ai voie” să nu o vizitezi, cel puțin odată în viată, e metropola magnifică în care istoria și arhitectura grandioasă și-au dat întâlnire cu marea, arta culinară, cultura și sportul. Este unul dintre cele mai complexe orașe ale Bătrânului Continent și, indiferent de numărul zilelor pe care îl vei aloca, vei pleca cu sentimental că nu ai văzut destul, că timpul a fost prea scurt, că trebuie să te reîntorci.
Cum te deplasezi în Barcelona și ce ,,card de oraș” alegi
Oricât de mult ai vrea să parcurgi Barcelona la pas, ceea ce îți și recomand să faci, la un moment dat va trebui să folosești și transportul în comun, astfel încât să ajungi dintr-un colț în celălalt al orașului. Rețeaua de transport este foarte bine pusă la punct și dacă petreci mai multe zile în Barcelona îți recomandăm Hola Barcelona Travel Card, un card care îți asigură 48,72,96 sau 120h un număr nelimitat de călătorii cu metroul și autobuzul (în afară de cursele de noapte la autobuz) precum și cu metroul/autobuzul de la/înspre aeroport. Prețul unui card pentru 48 ore costă 15,58 euro și poate fi achiziționat de pe www.barcelonaturisme.com la secțiunea Buy Tickets.
Vrei mai mult decât să ,,vizitezi la pas” sau să faci poze cu obiectivele turistice? Există câteva soluții care îți vor economisi din bani:
- Barcelona Card 72h (https://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/1/barcelona-card.html?o=cv) – 47,70 euro / persoană, 27,00 euro / copil 4-12 ani – cu intrări de tipul ,,skip the line” la 26 de muzee, transport public gratuit și discounturi la alte atracții (Sagrada Familia și Park Guell nu sunt incluse).
- Barcelona Pass (/www.barcelona.com/barcelona_tickets/barcelona_city_pass) – 86,50 euro / persoană adultă, 27,50 euro / copil 7-10 ani – cu intrări de tipul ,,skip the line” la Sagrada Familia și Park Guell, Autobuz Hop-on Hop-off pentru 1 zi + 10% discount la alte atracții
Prețurile individuale sunt: Sagrada Familia 26 euro, Park Guell 10 euro, Hop-on Hop-off / 1 zi – 31 euro.
Ce să nu ratezi?
Prima recomandare importantă e să îți stabilești un plan cât mai concret înainte să ajungi în Barcelona. Vezi cât timp poți aloca vizitei și hotărăște ce obiective nu vrei să ratezi. De asemenea, grupează atracțiile și împarte totul pe zile, astfel încât să nu pierzi timp. Poți arunca un ochi și peste evenimentele ce se suprapun cu vizita ta și nu uita să faci rezervări înainte la restaurante sau la atracțiile unde e cazul.
Fără doar și poate, Sagrada Familia este una:
- din atracțiile pe care nu ai voie să le ratezi și
- probabil unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Europa.
Capodopera lui Gaudi este simbolul orașului și va fi terminată până în 2026, la peste 140 de ani de când au fost începute lucrările, odată cu ,,aniversarea” a 100 de ani de la moartea marelui artist. Cea mai înaltă construcție religioasă din Europa, turnul central va atinge 170 m, impresionează prin arhitectura unică, fațadele, coloanele, sculpturile și turnurile pe care le are. Și pentru că tot a venit vorba de turnuri, construcția finală va avea 18, fiecare cu propria semnificație. Aici este îngropat și ,,arhitectul Lui Dumnezeu” Antoni Gaudi, călcat de tramvai la 74 de ani. Vrei să admiri o panoramă frumoasă a orașului? Urcă, cu liftul, într-unul dintre turnuri. Nu vei regreta.
Parcul Guell
Cu siguranță unul dintre cele mai impresionante parcuri din lume, capodopera arhitecturală a lui Gaudi, este o combinație de coloane, arcade, forme și mozaicuri colorate, într-o armonie perfectă.
Proiectată inițial ca o zonă rezidențială pentru familii bogate, parcul a devenit public în 1924, la 6 ani de la moartea omului de afaceri Eusebi Guell. La fel ca la vizita atracției Sagrada Familia, pentru a evita cozi și timp pierdut, trebuie să faci o rezervare online, să alegi și să respecți ora la care vei ajunge pentru vizită.
În cadrul parcului, contra cost, se poate vizita și casa, devenită muzeu, în care Gaudi a trăit pentru o perioadă.
Rambla
Una dintre cele mai renumite străzi din lume, bulevardul pietonal de @ 1,2 km este primul reper atunci când ajungi în Barcelona.
Pe lângă atracțiile pe care le vei întâlni de-a lungul bulevardului, probabil cel mai viu și animat loc din Barcelona, marginile acestuia reprezintă de asemenea puncte de mare interes:
Port Vell – cu:
- terminalul de croaziere,
- statuia lui Cristofor Columb,
- muzeul Maritim, muzeul de Ceară, muzeul de Istorie al Cataloniei,
- Barceloneta ,,cartierul” unde te poți bucura de sport, aproape 5 km de plajă cu nisip și o mulțime de baruri și restaurante unde îți poți răsfață simțurile cu tapas și sangria.
Placa Catalunya – cea mai mare piață și totodată cel mai cunoscut loc de întâlnire din inima Barcelonei. Delimitează ,,noul”, L`Eixample, de orașul vechi și, pe lângă celebrii porumbei, statuetele și monumentele pe care le poți admira, este locul unde vei avea ocazia să faci shopping de calitate, pentru că zona este plină de magazine și centre comerciale.
Cartierul Gotic – o zonă fermecătoare cu străduțe înguste, pline de istorie, clădiri vechi ce, cu mici excepții, datează din timpuri medievale. Cartierul ilustrează trecutul glorios al Barcelonei, acesta fiind situat pe pe locul vechiului oraș roman, reconstruit în Evul Mediu.
Ce poți admira în ,,Barri Gotic”?
- Turnuri din vremea romană, precum și rămășițele unui zid din acele vremuri
- Placa Reial – o zonă plină de viață, cu palmieri, cafenele, restaurante și magazine autentice.
- Santa Maria del Pi – o clădire superbă în stilul gotic catalan, cu o fereastră enormă de trandafiri și vitralii, 4 dintre ele originale al bisericii construite între 1319 și 1391.
- Catedrala din Barcelona sau La Seu este, la fel ca Santa Maria del Pi, foarte iubită de către localnici, în ciuda faptului că Sagrada Familia este mai impunătoare și celebră. Urcând pe acoperiș vei avea o vedere superbă a Cartierului Gotic.
- Placa del Rei – simbolul arhitecturii gotice și al istoriei medievale.
- Muzeul de Istorie din Barcelona – locul unde se conservă și se transmite din generație în generație patrimoniul istoric al orașului.
- Muzeul Picasso – muzeul găzduit de 5 palate medievale, ce găduiesc una dintre cele mai complete colecții de opera de artă ale lui Pablo Picasso.
- Palau de la Musica Catalana – o adevărată capodoperă a lui Luis Domenech I Montaner, considerată cea mai reprezentativă operă de arhitectură a modernismului catalan. Impresionează atât prin fațada principală cât și prin grandioasa sală de spectacole, singura sală din Europa, iluminată ziua, în totalitate, de lumină naturală.
- Placa de Felip Neri și Cartierul Evreiesc.
Piața orașului!
Nu ne depărtăm însă de Rambla și dacă ar fi să îți spun un singur loc pe care nu ai voie să îl ratezi în Barcelona acesta este: La Boqueria, cea mai veche, respectiv celebră piață din Barcelona! Este inima orașului, locul unde peste 200 de comercianți te vor răsfață cu delicii gastronomice proaspete și probabil una dintre cele mai renumite ,,piețe” din lume! Atenție! Duminica este închisă.
Alte două piețe tradiționale, autentice, sunt: Mercat de Santa Caterina, respectiv Mercat de Sant Antoni.
Capodoperele lui Gaudi
Orașul fondat de tatăl lui Hannibal, Barcino, în jurul celebrului Montjuic (sau de Hercule, cu câteva sute de ani înainte de construirea Romei, după alte legende) este cu siguranță ,,orașul lui Gaudi”, numit și ,,arhitectul lui Dumnezeu”. Cu viziune și talent impresionante, Gaudi și-a lăsat câte o bucățică de suflet în întreg orașul:
- de la uluitoarea Sagrada Familia, care după mai bine de 140 de ani este aproape terminată,
- la Parcul Guell, Casa Batllo, Casa Mila, felinarele din Placa Reial,
- până la stâncile cascadei din Parcul Ciutadella.
Dacă despre Sagrada Familia, respectiv Parcul Guell am scris mai sus, vreau să îți aduc în atenție:
Casa Batlo. Denumită și casa oaselor, Casa Batlo face parte din ,,blocul discordiei”, fațada fiind comparată de Salvador Dali cu apele liniștite ale unui lac. Reprezintă una din multele capodopere ,,lăsate moștenire de Gaudi” și a aparținut familiei Batlo, o familie conuscută ce a contribuit la dezvoltarea industriei textile în oraș. Impresionează prin fațadele decorate cu fragmente colorate de sticlă și mozaic, balcoane, respectiv acoperișul comparat cu o reptilă.
Casa Mila
Cunoscută și sub numele de La Pedrera, Casa Mila, este ultima reședință privată proiectată de Gaudi în Barcelona. Considerată foarte inovativă în acele timpuri, clădirea a fost construită pentru văduva bogată a colonistului Josep Guardiola, Roser Segimon, și soțul ei Pedro Mila. Clădirea impresionează prin fațada de piatră și are pe lângă scopul turistic, utilitate culturală și socială.
Casa Vincens este prima bijuterie realizată de Gaudi, o capodoperă oriental, realizată între anii 1883 și 1885, pe vremea când acesta era un tânăr arhitect la început de drum.
Palau Guell reprezintă una dintre primele lucrări importante ale lui Gaudi. Palatul era o extindere a casei lui Eusebi Guell de pe celebra Rambla, iar familia a locuit aici până la mutarea în Parcul Guell.
Torre Bellesguard. Inspirată dintr-un castel medieval în care a trăit regele ,,Martin cel uman”, cu o combinație între gotic și art nouveau, clădirea oferă priveliști superbe, după cum și numele o spune, și este locul unde unul dintre cei mai faimoși bandiți ai Cataloniei, Serralonga, obișnuia să se ascundă.
Arcul de Triumf și Parcul Ciutadella
Inspirat din stilul architectonic specific maurilor, mudejar, Arcul de Triumf a reprezentat intrarea principală la Expoziția Universală de la Barcelona. Construit cu cărămidă roșie și decorat cu diferite sculpturi, blazoane și statuete, monumentul reprezintă progresul artistic, științific și economic, urează ,,bun venit națiunilor” și te conduce spre locația expoziției din 1888, superbul Parc Ciutadella.
Cu lacuri, muzee și o arhitectură impresionantă, cel mai frumos parc din Barcelona, oferă o mulțime de atracții, pe lângă locurile perfecte pentru relaxare. Printre ,,bijuteriile” parcului:
- Fântâna cascadă, rivala celebrei fântâni din Roma,
- Parlamentul Cataloniei,
- Grădina Zoologică, o grădină cu @ 7500 de animale din 400 specii diferite.
Placa de d`Espanya, Montjuic și Orașul Olimpic
Situată la baza celui mai înalt deal din Barcelona, Placa d`Espanya este poartă către o lume fermecătoare ce începe odată ce pășești înspre Fântânile Magice. Acestea ,,coboară” din superbul palat ce găzduiește Muzeul Național de Artă al Cataloniei. În imediata apropiere vei găsi:
- Muzeul Fundației Juan Miro – punct major de referință în circuitul artistic mondial, cu peste 11 mii de opera ale celebrului artist suprarealist spaniol,
- Teatre Grec, Muzeul Etnologic, Muzeul de Arheologie,
- Grădinile Laribal, Grădinile Joan Maragall.
Continuă plimbarea și urcă în ,,orașul Olimpic”, construit în 13 luni pentru Expoziția Internațională din 1929, respectiv Jocurile Olimpice din 1936, urmând ca
după cele 6 luni să fie demolat (ceea ce nu s-a mai întâmplat). În afară de priveliștea impresionantă, poți admira:
- arenele sportive construite pentru Olimpiada din 1992, inclusiv ,,Palau Sant Jordi” și stadionul Olimpic, unde FC Barcelona va disputa meciurile sezonul următor (2023/2024),
- Grădina Botanică,
- Parcul și Castelul Montjuic.
Pentru a vizita întreaga zonă, respectiv pentru a ajunge mai ușor până în vârf, îți recomandăm să te folosești de funicular, respectiv teleferic, ambele putând fi utilizate gratuit cu Hola Barcelona Travel Card.
Revenind la fântâni, trebuie să știi că deși în această perioadă, nu funcționează datorită măsurilor anti secetă, spectacolul oferit de fântâni este memorabil, astfel că trebuie să îl pui pe lista dorințelor. Așa cum numele o spune: chiar oferă magie, prin jocul de culori și muzică, sincronizat perfect cu jeturile de apă.
FC Barcelona
Una din ,,catedralele fotbalului european”, Camp Nou, este din păcate (pentru turiști) în renovare, astfel nu se pot face momentan tururi pe stadion. Se poate vizita însă muzeul și poți face un tur virtual în care vei descoperi cum va arăta stadionul echipei FC Barcelona. Noul hub sportiv va costa @ 1,45 miliarde de euro, iar renovarea completă va dura în jur de 4 ani.
Barcelona cu copii
Pe lângă atracțiile de mai sus, dacă vizitezi Barcelona cu cei mici te-ai putea gândi și la:
- Muzeul de Ciocolată, aproape de Parc de la Ciutadella
- Acvariul din Barcelona, unul dintre cele mai mari din Europa
- Parcul de distracție Tibidabo, la 30 min de Barcelona
- Port Aventura, din punctul meu de vedere top 3 parcuri de distracții din Europa, la @ 1 oră de Barcelona.
În căutarea celor mai frumoase panorame cu Barcelona?
- Muzeul Național de Artă al Cataloniei
- Parcul Guell
- Sagrada Familia
- Castelul Montjuic
- Turo de la Rovira (Bunkers del Carmel)
Super baruri de tip Rooftop cu panorame și atmosferă de vis?
- Ohla Chillout Terrace (Ohla Hotel)
- Yurbban Trafalgar
- The Pulitzer Terrace
- Terazza Ayre
- 360 Terrace at Barcelo Raval
Restaurante de top cu un raport calitate / preț foarte bun
- Bodega Biarritz – tapas – aproape de Placa Reial (Rambla).
- Viana – restaurant tradițional – aproape de Placa Reial (Rambla).
- Bar La Plata – tapas – în cartierul gotic, aprope de zona Barceloneta.
- El Xampaniet – tapas – lângă Muzeul Picasso.
- Colom – fructe de mare, paella – aproape de Catedrala din Barcelona.
- La Cala – tapas & sandwich – Port.
- Can Valles – restaurant tradițional – 15 min față de Placa d`Espanya.
- La Peninsular – fructe de mare – Port
- Bar Canete – restaurant tradițional – lângă Palau Guell.
- La Deliciosa – international – Plajă/Port
Traseul recomandat pentru 3 zile
Unde să mergi în Ziua 1
- Sagrada Familia
- Parc Guell
- Casa Vincens
- C. Mila
- Casa Batllo
- Placa de Catalunya
- Palau de la Musica Catalana
- Arc de Triomf
- Ciutadella Park
Ce să treci pe listă pentru Ziua 2
- Picasso Museum
- Basilica of Santa Maria del Mar
- Placa del Rei
- Cathedral of Barcelona
- Basilica de Santa Maria del Pi
- Rambla
- La Boqueria
- Guell Palace
- Placa Reial
- Columbus Monument
- Port / Barceloneta
Nu rata în Ziua 3
- Placa d`Espanya
- Magic Fountain
- Museu Nacional d`Art de Catalunya
- Joan Miro Foundation
- Olympic Stadium
- Botanical Garden
- Montjuic Castle
După minim 3 zile petrecute aici, ce ai zice să pleci într-o croazieră?
Care este orașul tău preferat? Ai vizitat până acum Barcelona? Ce alte recomandări ai pentru acest oraș superb?