Unul dintre cele mai mari 10 oraşe din Europa, Budapesta, ocupă un loc de cinste şi atunci când vorbim despre cele mai frumoase oraşe la nivel mondial. Numeroase publicaţii din domeniul turismului îl etichetează ca fiind:

  • unul dintre cele mai bune oraşe în care să trăieşti sau
  • al 7-lea loc idilic din Europa (Forbes),

iar aceste lucruri au acoperire, având în vedere dezvoltarea extraordinară a capitalei Ungariei, situată de-o parte şi de alta a Dunării. Fie că vorbim despre:

  • artă, cercetare,
  • tehnologie, comerţ,
  • educaţie sau divertisment,

Budapesta este prezentă în topurile oraşelor din întreaga lume şi reprezintă o destinaţie superbă:

  • atât pentru un city break, cât și pentru o vacanţă prelungită.

Un oraş distrus de nenumărate ori de-a lungul istoriei, Budapesta a reuşit să renască de fiecare dată, ajungând o adevărată bijuterie a Europei.

Recomandarea noastră ar fi să aloci minim 3 zile pline, pentru o vizită cât mai complexă, însă vrem să îţi spunem, că am stat şi 6 zile, într-una din vacanţe, şi nu ne-am plicitsit deloc. Din contră, abia aşteptăm să revenim, de fiecare dată.

Cum să te deplasezi în Budapesta?

Capitala Ungariei are o reţea de transport foarte bună, fie că vorbim de metrou, autobuze sau tramvaie, aşa că lasă maşina la hotel şi bucură-te de Budapesta la pas sau cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Preţurile sunt unele dintre cele mai mici din Europa (@ 1 euro/bilet). În plus, poţi lua tichet pe 24h, 72h sau 7 zile dacă plănuieşti să stai mai mult. Pe lângă transportul pe uscat, ai inclusă şi o croazieră pe Dunăre cu anumite vase. De asemenea, există un bilet special pentru familii, maxim 5 persoane, timp de 24h. Biletele se pot procura de la automatele speciale, unde ai asistenţă în limba română sau de la chioşcuri.    

O altă posibilitate este autobuzul Hop-On Hop-Off, care te plimbă pe la principalele atracţii din Budapesta (sunt 3 linii). Cu el, cobori la atracţiile preferate şi apoi iei oricând următorul autobuz (vin la 20-30 minute maxim). În preţul biletului sunt incluse:

  • o croazieră,
  • un tur de noapte, un tur pietonal şi
  • diferite cupoane de reducere.   

Dacă totuşi vrei ceva mai complex şi rămâi mai multe zile, ia în calcul achiziţionarea Budapesta Card, cu acces la 17 muzee, transport gratuit (inclusiv de la aeroport) şi discounturi de până la 50% la restaurante, baruri, băi termale, biserici şi alte locuri de interes turistic.

Cum să vizitezi Budapesta în 3 zile?

Începe plimbarea din Km 0 al Budapestei, Podul cu lanţuri.

Podul cu lanţuri (Chain Bridge) – este obiectivul principal atunci când te gândeşti la Budapesta şi asta pe bună dreptate, ţinând cont de peisaj, Dunăre şi celelalte splendori din zonă. Podul face legătura între Buda (vechiul oraş de pe deal, fosta capitală regală a Ungariei) şi Pesta (oraşul din câmpie).

De aici poţi merge către Parlament (House of Parliament). Cea mai mare clădire din Ungaria şi una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa, a fost inaugurată în anul 1896, cu ocazia trecerii a 1000 de ani de la venirea maghiarilor în câmpia Panoniei. De aici, te poţi îndrepta spre Piaţa Centrală (Kozponti Vasarcsarnok), locul unde pe lângă produse proaspete:

  • fructe, carne, brânzeturi,
  • mirodenii şi picanterii,

poţi servi o masă  delicioasă sau poţi cumpăra un suvenir gastronomic, frumos împachetat.

Unul dintre punctele forte ale Budapestei, este reprezentat de numeroasele zone de relaxare şi verdeaţă, astfel că, o să treci pe lângă numeroase parcuri, în drumul spre diferitele obiective:

  • Szabadsag Ter – statuia lui Ronald Reagan, monumentul războiului sovietic,
  • Erzsebet – unde o să poţi încerca ,,celebra roată/carusel cu vedere la oraş sau
  • Parcul Central, o altă zonă superbă.

Basilica Sf. Ştefan (St. Stephan Basilic) este cea mai mare biserică din Budapesta. Locaşul romano-catolic este dedicat primului rege al Ungariei, Sfântul Ştefan. Biserica are o vedere superbă asupra capitalei Ungariei, în cazul în care urci în cupolă, şi găzduieşte mâna dreaptă mumificată a Sfântului Ştefan.

Nu te opri doar la cele mai importante clădiri!

Plimbă-te pe ,,Champs Elysees-ul Budapestei”, bulevardul Andrassy, vizitează Opera, cu o arhitectură neo-renascentistă deosebită, admiră statuile unor compozitori celebrii precum:

  • Mozart, Beethoven sau Verdi

şi asistă la un spectacol live, dacă timpul îţi permite. Cu o mulţime de magazine, restaurante, terase şi muzee de-a lungul drumului, o să ajungi în Piaţa Eroilor, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale capitalei Ungariei, situată chiar în faţa Parcului Central. Aflat în Patrimoniul UNESCO, monumentul este compus din:

  • două semicercuri, deasupra cărora sunt aşezate
  • simbolurile pacii, ale războiului, al muncii, bunăstării, al cunoaşterii şi al gloriei.

Pe piedestal, se află Arpad şi cele 7 căpetenii ce au cucerit Panonia, iar în mijlocul Pieţei, poţi admira:

  • mormântul eroului necunoscut şi
  • o coloană înaltă de 36m, în vârful căreia se găseşte statuia Arhanghelului Gabriel.

De asemenea tot în piaţă, poţi vizita Muzeul şi Galeria de Artă.

Încheie ziua în Parcul Central:

  • relaxându-te printr-o plimbare cu barca (vara),
  • vizitând Grădina Zoologică, Botanică sau
  • Castelul Vajdahunyad împărţit în 4 părţi : baroc, renascentist, romanic şi gotic, ultimul fiind foarte asemănător Castelului Huniazilor.

Ziua 2

În spatele Parcului Central, se pot vedea turnurile Băilor Termale Szechenyi, băi cu care îţi recomandăm să începi ziua 2. Sunt cele mai mari băi termale din Europa, au 21 de piscine în incintă şi merită să petreci acolo măcar câteva ore.

Pentru a 2-a parte a zilei şi ziua 3 îţi recomandăm ,,să cucereşti dealurile Budei”. Dacă eşti într-o formă sportivă bună, pentru una dintre cele mai frumoase panorame a oraşului, urcă pe dealul Citadelei. Dacă nu te-ai săturat de bălăceală, poţi încerca şi băile termale Gellert (sau mergi aici în ziua 3), însă neapărat vizitează biserica Gellert, din stâncă. Mai poţi admira în zonă:

  • statuia Sfântului Gellert  (cel care l-a ajutat pe Sfântul Ştefan la convertirea la creştinism a maghiarilor) şi
  • statuia libertăţii, în vărf, dedicată soldatului sovietic eliberator.

Nu uita de panoramă. O să fii încântat şi răsplătit cu vârf şi îndesat pentru efortul făcut.  Încheie seara cu o Croazieră pe Dunăre! Există o mulţime de vase şi opţiuni pentru fiecare buzunar, astfel că o să poţi alege între:

  • croaziere simple sau
  • croaziere tematice (degustare de vinuri, seară tradiţională ungurească, cină romantică).

Recomandarea noastră, indiferent de tipul de croazieră ales, este să mergi seara, pentru că are un farmec aparte. Noi am încercat atât seara tradiţională, cât şi croaziera cu cină şi am fost de-a dreptul încântaţi. Ai grijă însă ca vasul ales să nu fie foarte vechi.

Ziua 3

O zi dedicată vechiului oraş Buda. Eşti obosit după ziua 2? Nu e problemă, astăzi ai ,,opţiunea” de a urca cu ajutorul unui funicular. Vizitează Castelul Buda (Palatul Regal), distrus şi reconstruit de mai multe ori. O să poţi sesiza un mix de stiluri arhitectonice:

  • baroc, gotic şi renascentist.

Chiar la intrarea dinspre funicular o să vezi un simbol foarte important pentru maghiari: pasărea Tur (pasăre mitologică şi simbol religios care ,,a salvat” călăreţii maghiari în răboaiele purtate). Castelul găzduieşte 3 muzee:

  • Muzeul de Istorie a Budapestei,
  • Galeria Naţională a Ungariei şi
  • Muzeul de Artă Contemporană.

Terasa exterioară a castelului, oferă pe lângă statuia marelui comandant Eugeniu de Savoia şi o vedere extraordinară asupra Pestei, Parlament, Podul cu Lanţuri, Podurile Elisabeta şi Libertăţii. Vizitează apoi cea mai veche construcţie din zonă, Biserica Matthias – 1255, denumită aşa după regele Matei Corvin (fiul lui Iancu de Hunedoara). În timpul celor 150 de ani de ocupaţie otomană, biserica a fost transformată în moschee. Ultima mare atracţie din zonă este Bastionul Pescarilor, o clădire foarte frumoasă cu 7 turnuri, câte unul pentru fiecare din triburile maghiarilor, asezată pe o terasă superbă aşa cum probabil te aştepţi deja, cu o panoramă minunată asupra Pestei. Între Biserică şi Bastion poţi admira şi statuia Sfântului Ştefan, primul rege încoronat al Ungariei.

Ce mai poţi vizita dacă timpul îţi permite?

  • Marea Sinagogă şi muzeul evreiesc ce are o cameră specială dedicată Holocaustului precum şi alte elemente din cultura evreilor. Sinagoga este a 2-a ca mărime din lume, după cea din New York, iar turnurile cu o înălţime de 43 cm, simbolizează coloanele Templului lui Solomon.
  • Insula Margareta – principalul loc de recreere din Budapesta.
  • Vaci Utca – principala arteră de shopping din Budapesta.
  • Relaxare pe terasa Esetleg Bar&Bistro (Balna Mall – mall în formă de balenă) cu un view superb.
  • Seară tradiţională ungurească dacă vrei să ai parte de câteva momente memorabile.
  • De asemenea, Budapesta poate oferi o experienţă culinară extraordinară.

De asemenea, trebuie neapărat să testezi experienţa:

New York Cafe

Cum e să savurezi o cafea într-un palat somptuos? Nu, nu e un exercițiu de imaginație, poate fi un vis împlinit. Adăugăm o atmosferă fantastică și un decor superb, format din candelabre venețiene strălucitoare, fresce și ornamente spectaculoase, iar visul se transformă într-o experiență pe care e greu să o uiți vreodată!

Cu siguranță una din cele mai elegante scene ale vieţii sociale din capitala Ungariei, cafeneaua New York, situată în inima Budapestei, reprezenta încă de acum 127 de ani (1894), locul preferat de întâlnire al marilor scriitori, artiști, respectiv a celebrităților din acele vremuri.

Am testat mai multe preparate din bucătăria maghiară, am savurat celebra cafea cu praf de aur și, chiar dacă în materie de preparate tradiționale poți găsi alte locații superioare, experiența + atmosfera din New York Cafe sunt unice și merită să se regăsească cel puțin odată în viață pe lista ta de călătorii.

Conform uciyguides.com, New York Cafe este cea mai frumoasă cafenea din lume!

Vezi atmosfera din cea mai frumoasă cafenea din lume.

Vrei o vacanţă personalizată la Budapesta? Vrei să te bucuri la maxim de acest oraş superb, să afli locuri cunoscute doar de localnici şi să trăieşti momente memorabile în capitala Ungariei? Avem pregătite pentru tine numeroase detalii şi sfaturi ce îti vor transforma vacanţa într-una memorabilia. Trimite-ne doar un mesaj!

Ştiai că îţi ia doar 2 ore să ajungi într-o altă capitală imperială? Noi suntem îndrăgostiţi şi de Viena :). La fel cum iubim şi Praga, mama oraşelor.

Ai nevoie de mai multe informaţii pentru vacanţa la Budapesta? Intră pe site-ul de turism oficial.

Comments are closed.