Capcane turistice sunt și vor fi la tot pasul, iar, din punctul nostru de vedere e inevitabil să nu te lovești măcar odată de ele:
- indiferent de locurile pe care le vizitezi sau de experienţa pe care o ai.
Documentăm foarte bine călătoriile pe care le facem:
- petrecând ore întregi când vine vorba de planificare,
- citind zeci de review-uri din surse diferite,
- vorbind cu localnici, agenţii locale și bloggeri de travel,
însă deși ne facem temele foarte bine, există momente când, la rândul nostru cădem în capcane turistice. Nu o facem însă deloc des și, cel mai important, învăţăm mereu din ele, astfel încât să nu le repetăm.
Ce poţi face în Istanbul?
Megalopolisul întins pe 2 continente este o destinaţie fascinantă, cu adevărat specială, indiferent ce tematică va avea vacanţa ta aici. Aici, experienţele extraordinare pot conţine, în funcţie de dorinţele tale, momente de :
- cultură, istorie, distracţie, shopping, relaxare sau delicii culinare,
astfel că, indiferent de ce îţi dorești, orice vacanţă în Istanbul:
- este complexă și
- vine la pachet cu amintiri pentru o viaţă.
Despre ,,Cum să vizitezi Istanbulul în 3 zile”, am scris deja, astfel că nu mai reiau acest subiect.
Așa cum am promis, astăzi vorbim de capcane turistice.
Totuși, pe lângă locurile recomandate în articolul de mai sus, dacă timpul îţi permite, merită să treci pe lista cu locuri de vizitat:
- cartierele Balat & Fener și
- Moscheea Ortakoy.
Capcane turistice în Istanbul
Sigur nu sunt primul (cu siguranţă nici ultimul) care îţi spune treaba aceasta: NEGOCIAZĂ TOTUL ÎN BAZAR! Așadar, te rog chiar și atunci când cumperi: ceai, rahat sau alte dulciuri, mirodenii sau cadouri, din bazar negociază.
,,Principalul pericol” este să guști, să îţi placă mult și să spui:
- ,,Vreau din asta”, ,,Pune-mi și din asta, pune-mi puţin si de aceea etc.”.
Tot ce guști va fi extraordinar, însă la final, dacă nu negociezi, vei avea de plătit o sumă care va da uitării gustului minunat simţit înainte. Obișnuiește-te cu frazele de genul: ,,doar pentru tine”, ,,acesta este cel mai bun preţ” sau ,,la mine e calitate superioară”, nu ceda și orice ar fi NEGOCIAZĂ! Să nu ai vreun dubiu că vor ieși vreodată în pierdere. Nici nu ar fi normal ?.
Fiecare vizită în Istanbul trebuie să aibă pe listă: Croaziera pe Bosfor. Nu și în seara de revelion! Până să trăim această experienţă credeam că știu definiţia cuvintelor haos sau nebunie. M-am înșelat. Deși mereu te invităm să nu ne crezi pe cuvânt și să testezi, aici te rugăm să nu o faci, doar crede-ne. Asta dacă nu vrei să :
- faci 7 km în 1 ora și 30 minute (din centru la locul îmbarcării) și
- ai parte de o barcă plină până la refuz, în care programul, mâncarea și băuturile incluse în preţul exagerat doar pentru că este seara de revelion, nu excelează cu absolut nimic.
- plătești 150 euro în loc de 45 euro cât este preţul normal în orice altă zi.
Show tradiţional turcesc vs mâncare tradiţională
Unul dintre puţinele locuri ce oferă un show tradiţional turcesc este restaurantul Sultana`s. Aici, pentru un bilet de 70 euro, ai parte de:
- câteva ore de dansuri turcești,
- un meniu cu 5 momente de mâncare și băuturi incluse.
Experienţa a fost decentă, însă noi nu am mai repeta. De ce? Din păcate:
- se vede că timpul a trecut peste restaurant, iar
- mâncarea și băuturile nu sunt de cea mai înaltă calitate.
În plus, de un spectacol tradiţional te poţi bucura pe o croazieră cu cină și program incluse (nu uita, nu de revelion!), iar la capitolul bucătărie:
- sunt o mulţime de restaurante unde, la preţuri mult mai bune, te poţi bucura de delicatese otomane sau turcești.
Vezi câteva recomandări aici.
Cum ne deplasăm?
Chiar dacă nu se încadrează în categoria capcane turistice, trebuie să te avertizez în legătură cu traficul din Istanbul, în special cel de sărbători. Străzile blocate de oameni care își descarcă marfa sau de poliţie, plus traficul infernal poate să îţi creeze neplăceri sau frustrări. Recomandăm în schimb, dacă nu ai venit cu avionul, să parchezi mașina la hotel și să te deplasezi:
- pe jos
- cu tramvaiul sau autobuzul
- taxiul sau feribotul.
Tu ai căzut în capcane turistice? Care a fost lecţia din spatele acestor evenimente? M-aș bucura să le împărtășim, să nu le mai repetăm și să ajutăm lumea să nu cadă în ele.
Cu preţuire, Bogdan care vrea să nu cazi în nicio capcană turistică!