Cracovia, fosta capitală Regală a Poloniei, a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Europei. Războaiele și împărțirea Poloniei au ,,șters” din importanţa orașului, nu însă și din frumuseţea lui. Odată reședință a regilor polonezi, orașul denumit după legendarul prinţ Krak este considerat astăzi inima culturală a Poloniei și are o poziţie ,,privilegiată” fiind străbătut de râul Vistula.
Piaţa centrală
Punctul 0 al Cracoviei este Piaţa centrală (Market Square)
- una dintre cele mai mari pieţe medievale din Europa,
- o adevărată ,,Rambla” a Cracoviei cu o mulțime de palate, clădiri cu diferite stiluri arhitecturale, restaurante, cafenele și artiști ambulanți.
Elementul central a pieței este Sukiennice (hala postăvarilor), unul dintre cele mai vechi și importante centre comerciale din lume, frecventat în timp,
- pe lângă negustori, de numeroase persoane distinse, monarhi și demnitari.
Pe lângă valoarea comercială, hala a servit și ca loc de bal, cel mai celebru fiind cel din 1809, când Prințul Jozef Poniatowski a eliberat orașul de sub Imperiul Austriac.
Astăzi în interior sunt deschise:
- diverse magazine cu suveniruri și produse locale, iar
- la etaj se află Muzeul Sukiennice, parte a Muzeului Național din Cracovia, unde vei întâlni o expoziție de pictură și sculpturi tradiționale, din secolul al XIX-lea.
Hala este ,,străjuită” de monumentul lui Adam Mickiewicz (cel mai mare poet romantic polonez).
Urcă în Turnul Primăriei.
Ce să mai vizitezi în Piaţa Centrală din Cracovia? Fă un test de efort și urcă până în Turnul Primăriei, înalt de 70 metri, singura parte rămasă din Primăria veche, demolată în 1820 pentru lărgirea pieței. Beciurile acestei construcții găzduiau pe vremuri o închisoare, iar la etaj se află un punct de observare al orașului, cu o panoramă superbă. La coborâre poţi admira macheta cu clădirile vechi și unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire din centrul vechi, statuia Eros Bendato.
Admiră apoi:
- Biserica Sfânta Maria, o construcție gotică cu 2 turnuri inegale, construită între secolele XIII și XV,
- Biserica Sf. Barbara, iar apoi
- plimbă-te pe aleea regală, strada Florianska, locul unde au călcat pentru prima dată regii aleși la încoronarea din Catedrala Wawel.
Plimbându-te pe această stradă vei întâlni:
- diferite muzee,
- casa celui mai mare pictor din Polonia, Jan Matejko,
- o clădire în stil neoclasic, iar spre finalul ei vei vedea,
- St Florian`s Gate, cu o istorie dinainte de 1307, una din ultimele rămășite ale orașului vechi,
- iar în spatele ei Barbakan Krakowski, turnul de pază cilindric, construit în stil gotic în jurul anului 1498.
Alte două locuri importante sunt Universitatea Jagiellonski și Muzeul Farmaciei. Universitatea din Cracovia, a fost înființată în 1364 și este cea mai veche universitate din Polonia, fiind totodată una dintre cele mai vechi universități din lume.
Muzeul Farmaciei
Situat pe celebra stradă Florianska, într-o clădire veche din secolul XIV, Muzeul Farmaciei, vechi de peste 70 de ani, este unul din locurile pe care nu trebuie să le ratezi atunci când vizitezi Cracovia. Te va impresiona cu siguranţă și nu spunem asta doar pentru că suntem farmaciști. Indiferent de ţara și orașul pe care îl vizităm, intrăm mereu în câteva farmacii (+ muzeu dacă există), însă ce am văzut aici ne-a fascinat de-a dreptul.
- mobilier de farmacie și ustensile din diferite epoci,
- o colecţie impresionantă de mojare
- materii prime antice
- ustensile vechi folosite la prepararea medicamentelor
- și alte exponate foarte interesante, expuse în pivniţele gotice și cele 3 etaje ale muzeului.
La o plimbare de doar 10 minute de Piaţa Centrală din Cracovia, timp în care vei putea admira și bisericile:
- Dominicană Sfânta Treime, Sf. Francisc din Assisi, Sf. Petru și Pavel, respectiv Sf. Andrei,
vei ajunge în probabil ,,cel mai încărcat loc de istorie” din Polonia, Catedrala și Castelul Wawel.
Catedrala Wawel
Locul de încoronare al regilor Poloniei, catedrala unde Papa Ioan Paul al II-lea a oferit prima liturghie în calitate de preot (1946) și totodată locul unde se află mormintele regale, ale eroilor polonezi, președinți și persoane importante în istoria poloneză.
Jan Sobieski, Stefan Bathory, Sfântul Stanislau, poetul Adam Mickiewicz, eroii poporului polonez Tadeusz Koscivzko și Josef Poniatowski, dar și președintele Lech Kaczynski, mort în tragedia aviatică de la Smolensk, din 2010, sunt doar câteva din numele sonore ce ,,se odihnesc” aici.
Catedrala este înconjurată de nu mai puțin de 18 capele, cea mai frumoasă fiind Capela Sigismund, numită și Perla albă a renașterii sau ,,cel mai bun exemplu din arhitectura renascentistă din afara Italiei”, iar pentru a o vizita trebuie un bilet separat de cel necesar pentru vizitarea Castelului.
Ce vei putea admira în interior?
- Sarcofage și monumente ale Regilor
- Altare și Capele
- Mormintele Regale și
- Muzeul Catedralei.
Castelul Wawel și Legenda Dragonului
Situat pe dealul cu același nume, Castelul Wawel este un loc populat încă din epoca paleoliticului. Castelul a fost construit la început în stil gotic, iar după ce a ajuns reședință regală, a fost transformat în stil renascentist, pe vremea lui Sigismund I. Simbol al orașului, monumentul trecutului poporului polonez este o bijuterie cu o valoare istorică, artistică și culturală inestimabilă.
- Apartamentele regale,
- mobila veche,
- colecțiile prețioase de arme și tablouri,
- cărți vechi și
- Tezaurul Coroanei, ce cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi și pocalul din aur al regelui Cazimir cel Mare
sunt doar o parte din elementele ce dau valoare și te transpun în istoria acestui loc fascinant.
La vizita noastră, doar camera ,,Comoara Coroanei și a Armura” a fost deschisă, însă am putut admira:
- o colecţie impresionantă de bijuterii
- săbii de încoronare, moșteniri superbe ce au rezistat războaielor și jafurilor, precum și
- o mare colecţie de arme și armuri datând din evul mediu până în secolul al XVIII lea.
Nu poți pleca de aici fără să afli povestea dragonului din folclorul polonez, care distrugea întreg ținutul, devorând în principal fete tinere. Speriat de faptul că Wanda, fiica regelui, ar putea cădea pradă acestui dragon, regele a promis mâna fiicei lui, celui care învinge dragonul. Până la urmă acesta a fost învins de către eroul Krak. Pe lângă statuia dragonului, poți vizita și peștera în care a stat, mai jos de castel, la poalele dealului Wawel, pe malul râului Vistula.
Cartierul Evreiesc
Cartierul Kazimierz a fost odată un mic orășel unde trăiau evreii alungaţi din Cracovia.
Pe lângă restaurante cu specific și clădiri ce îţi vor aminti de acele vremuri, vei întâlni diverse sinagogi, inclusiv Vechea Sinagogă. De asemenea, la o plimbare de 10 minute vei putea ,,vizita”:
- Piaţa Eroilor din Ghetou ( Plac Bohaterow Ghetto), principalul loc de plecare a evreilor către lagărele de concentrare. Din 2005, 70 de scaune ,,ridicate” în această piaţă ţin vie amintirea acestor oameni supuși unor încercări greu de descris în cuvinte.
Fabrica lui Oskar Schindler
Loc al salvării și al speranţei, devenit celebru în anul 1993 când pe străzile de aici s-au filmat scene din filmul lui Steven Spielberg:
- ,,Lista lui Schindler” (film aflat pe locul 8 în topul celor mai bune 100 de filme americane a tuturor timpurilor),
Fabrica lui Schindler, parte a Muzeului Cracoviei, este obiectivul cu care am încheiat vizita noastră la Cracovia.
În ciuda statutului de membru al partidului nazist și a faptului că era ,,agent secret”, Oskar Schindler, a fost impresionat de soarta evreilor și a alcătuit o listă cu 1200 de ,,muncitori esenţiali”, salvându-i astfel de la lagărele de concentrare, respectiv moarte.
Muzeul interactiv din ,,Fabrica de vase emailate”, te transpune în perioada dinaintea războiului și apoi a Cracoviei sub ocupaţie nazistă. Vei vedea mărturii ale oamenilor ce au trăit acele momente, reproduceri ale unor momente cutremurătoare, documente și obiecte din acele timpuri, timpuri în care Schindler a luptat, cheltuindu-și chiar averea, pentru a salva cât mai mulţi evrei de la moarte.
Toate eforturile lui sunt astăzi omagiate prin acest muzeu extraordinar, muzeu în care, la intrare, stau la loc de cinste următoarele cuvinte din Talmud:
,,Cine salvează o viaţă, salvează întreaga lume”.
Kosciuszko Mound
Dacă timpul îţi permite, ia un taxi și vizitează și:
- Kosciuszko Mound, ridicată în memoria liderului naţional polonez Tadeusz Kosciuszko,
generalul ce a condus revolta din 1794 împotriva Imperiului Rus și împotriva Regatului Prusiei. Erou naţional în Polonia, Lituania, Statele Unite ale Americii și Belarus, numeroase monumente sunt ridicate în cinstea lui în diferite colţuri ale lumii, numele său fiind purtat chiar de cel mai înalt vârf muntos din Australia! Movila artificială ridicată aici în cinstea lui este modelată după movilele preistorice ale Cracoviei din Krak și Wanda.
Despre acesta, Thomas Jefferson spunea: ,,a fost omul cel mai devotat libertății pe care l-am cunoscut vreodată”.
Descoperă și mina superbă, aflată la o aruncătură de băț de Cracovia. De asemenea, vezi ghidurile din orașele: