Gura Humorului este un loc fermecător, situat în inima Bucovinei. Țara fagilor, cum mai este numită în germană, este o regiune istorică superbă din România unde pe lângă:
- peisaje superbe, te poţi bucura de
- tradiții şi obiceiuri specifice poporului nostru, păstrate cu sfințenie, până în zilele noastre.
După o scurtă vizită la Gura Humorului în toamnă, când am participat la Zilele Humorului (denumit şi Oktoberfest în Est), am hotărât să ne reîntoarcem în această zonă şi să petrecem revelionul. De asemenea, am vizitat zona şi vara, astfel încât tabloul să fie complet. Când e mai frumos? Indiferent de anotimp Bucovina e o adevărată comoară!
Ce să nu ratezi în acest tărâm de basm?
După o bine meritată odihnă, am pornit să vizităm mănăstirile. Adevărate opere de artă. Unice în lume datorită culorilor extraordinare, ce până astăzi nu au putut fi replicate, mănăstirile, fac din acest teritoriu un adevărat colț de rai al românilor.
Recomandarea noastră este să începi cu:
- Mănastirea Voroneţ, respectiv Mănăstirea Humor.
Mănăstirea Voroneț este probabil una dintre cele mai importante ctitorii a lui Ștefan cel Mare (1488). Supranumită și ,,Capela Sixtină a Estului”, mănăstirea fost ridicată în doar 3 luni și 3 săptămâni! Pictura exterioară, realizată pe timpul lui Petru Rareș (1547), este recunoscută ca fiind cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești, prezentând în colorit viu scene biblice (ex. Judecata de Apoi), precum și elemente folclorice.
În drum spre mănăstire, intră la Căsuța cu povești (Odaia Bunicii – o mică așezare specifică zonei). Nu o să îţi pară rău! Pe lângă glumele băieților de acolo și porția de râs aferentă:
- poți procura magneți personalizați prin pictură sau
- alte obiecte specifice zonei.
De asemenea nu pleca din zonă, fără să guști turtele pe lespede. Sunt delicioase și nu le întâlnești la tot pasul. Nouă, cel mai mult ne-au plăcut cele cu magiun de prune, însă gusturile nu se discută. După vizitarea mănăstirii, poţi face o plimbare cu sania trasă de cai (iarna) sau o plimbare cu trăsura în celelalte anotimpuri. Preţul este modic (noi am plătit 50 ron pentru 3 familii), iar distracţia este pe măsură.
Roșul de Humor
La doar câteva minute distanță se află Mănăstirea Humor. Pictată în frumoase nuanțe de roșu, este primul monument din arhitectura moldovenească, cu un pridvor deschis și tainiță. Zidită în anul 1530, a fost afectată de intemperii și ploi, însă chiar și așa se pot distinge scene biblice precum:
- Rugul în flăcări,
- Pilda fiului risipitor
respectiv elemente specific zonei:
- buciumul,
- cobza,
- lupul,
- lavița sau ștergarele.
Mănăstirea Arbore
Aflată în patrimoniul UNESCO, la mănăstirea construită în 1502 de boierul Luca Arbore, vei putea admira nuanța ,,verde de arbore”, în contrast cu ,,albastrul de Voroneț” și ,,roșul de Humor”.
Mănăstirea Sucevița
Cu ,,verde de Sucevița” ca și cromatică dominantă, mănăstirea atestată în anul 1582, pe vremea lui Petru Rareș, are o legendă foarte interesantă:
Ea spune că, pentru a-și răscumpăra păcatele, o femeie, a adus cu carul tras de boi, timp de 30 de ani, piatra necesară construirii ei.
Deși pe pereții mănăstirii sunt reprezentate, în principal, teme religioase:
- ,,Scara virtuții” (contrastul dintre ordinea îngerilor și haosul iadului), respectiv
- viața unor sfinți
și-au găsit loc și picturi cu mari oameni din istorie precum:
- Homer, Sofocle și Aristotel.
Mănăstirea Moldovița este una din vechile așezări călugărești. Existența ei a fost amintită încă de pe vremea voievozilor Mușatini, însă ea a rezistat doar până la sfârșitul secolului al XV-lea, când din cauza unor alunecări de teren, s-a prăbușit. Actuala mănăstire a fost construită în anul 1532, de către fiul fostului Domn al Moldovei (Ștefan cel Mare), voievodul Petru Rareș.
Ultimul obiectiv al zilei a fost: muzeul Oului din Vama. Un muzeu ce reunește peste 7000 de ouă dintre care:
- aproximativ 3500 sunt din România,
- 3500 provin din 82 de țări de pe toate cele 5 continente!
Doamna profesor Letiția Orșivschi, fondatoarea muzeului, a păstrat tradiția familiei, având expuse în muzeu ouă colecționate de strămoșii dânsei, cu o vechime de peste 100 de ani! Cel mai vechi exponat este un ou de emu din Australia, realizat prin tehnica zgârierii, cu o vechime de peste 120 ani! Printre ouăle cu motive românești și internaționale, așezate ordonat în cele 45 de vitrine, se disting și ouă speciale cum ar fi:
- cele de crocodil, broască țestoasă sau flamingo!
O nouă zi, alte locuri superbe!
Dis de dimineață am ,,zburat” spre Suceava pentru a vizita:
- Muzeul Satului Bucovinean,
- Statuia lui Ștefan cel Mare și
- Cetatea de Scaun a Sucevei.
Muzeul Satului Bucovinean
Este unul dintre cele mai spectaculoase muzee, ce prezintă satul autentic românesc. O să găsești de-a lungul ulițelor:
- case tradiționale, vatra satului,
- biserica, crâșma, școala,
- moara și atelierele meșteșugarilor,
toate acestea ilustrând modul de viață al locuitorilor din Bucovina.
- Arhitectura superbă,
- expoziția etnografică din interiorul căsuțelor,
- portul popular,
- mobilierul tradițional și
- prezentarea vieții spirituale a țăranului prin câteva ,,scene” sugestive,
aduc o valoare inestimabilă, muzeului și satului Bucovinean, nemuritor prin tradițiile păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului!
Cetatea de Scaun a Sucevei
Timp de aproape 200 de ani, principala reședință a domnilor Moldovei, cu un aspect impunător, aproape de statuia închinată domnitorului moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504), cetatea impresionează prin:
- zidurile de apărare, respectiv
- castelul și camerele ce formează acest întreg ansamblul arhitectonic medieval, superb!
- Camera armelor,
- scaunele și blazoanele domnilor moldoveni,
- tezaurul medieval și
- legendele castelului, ilustrate prin proiecții video de ultimă generație și cărți interactive,
reprezintă atracții, ce ilustrează și reconstituie extraordinar lumea și viața din orașul medieval Suceava, de la sfârșitul secolului al XIV-lea!
Puţin shopping, nu a omorât pe nimeni!
Până la următoarea destinaţie: Mănăstirea Putna, îţi recomandăm un scurt popas la magazinul fabricii de pantofi Marelbo. O să găsești pantofi din piele, foarte calitativi, la preţuri de fabrică. Magazinul se află în satul Bivolăria, iar până acolo vei putea admira cele mai frumoase case, pe care le-am văzut în România (părere personală).
Vizitează apoi Mănăstirea Putna, unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, aflată la câteva minute distanţă. Este supranumită și ,,Ierusalimul neamului românesc” și găzduiește pe lângă mănăstire, un muzeu foarte valoros și mormântul ctitorului Ștefan cel Mare.
La ,,o aruncătură de băț”, poți vizita și Chilia lui Daniil Sihastru, o grotă săpată în stâncă, în care a trăit pustnicul cu același nume. După o muncă titanică (a săpat cu dalta în stâncă timp îndelungat), Daniil se retrage aici și primește vizita lui Ștefan cel Mare în 1451, căruia îi prorocește că va deveni domnitor al Moldovei (ceea ce s-a întâmplat în 1457).
Cel mai probabil după atâta vizitat o să fii lihnit de foame, astfel că poți face un popas, la Hanul Voievozilor (Horodnic de Sus, 2 sate mai jos de Bivolăria). Vei avea parte de bucate tradiționale, proaspete şi foarte gustoase. Îţi recomandăm:
- ciorba rădăuţeană
- unul dintre platourile casei,
- iar la desert papanaşi!
Ce mai poţi face în zonă?
În funcţie de numărul de zile pe care alegi să îl aloci vacanţei în Bucovina, noi recomandăm minim 3 nopţi, poţi să mai vizitezi:
- Mega Tiroliana ,,La Palma” (între Mănăstirea Sucevița şi Mănăstirea Moldovița)
- Centrul de Ceramică Marginea (între Mănăstirea Arbore şi Mănăstirea Sucevița)
- Mocanita Huţulca (10 min de Mănăstirea Moldovița)
- Muzeul Lingurilor (20 min de Muzeul Oului).
- Salina Cacica (20 min de Gura Humorului)
- Parcul Ariniş.
În Ariniş, te aşteaptă:
- o pârtie de ski (iarna),
- un parc de aventură (primăvara-toamna),
- tir cu arcul, o sală multifuncţională de sport şi
- o piscină olimpică acoperită, respectiv un ştrand (vara).
Te tentează o vacanţă personalizată în Gura Humorului sau Bucovina? Suntem la un mesaj distanţă de tine. Suntem aici să îţi construim o vacanţă de vis, în care să ai parte de momente memorabile şi să te întorci cu amintiri pentru o viaţă.
Dacă te încântă tradiţiile nemuritoare şi locurile memorabile, urmăreşte articolele despre:
Maramureş, Delta Dunării, Iaşi sau Colibiţa.