Istanbul, locul unde estul şi vestul şi-au dat întâlnire, este un oraş magic, situat pe două continente (unic în lume). Este un oraş încărcat de istorie şi cultură, ce a purtat în decursul timpului, diferite nume precum
- Byzantion sau Constantinopol.
Chiar dacă nu este capitala Turciei, fosta capitală a Imperiului Roman, este principalul centru comercial, financiar şi cultural al Turciei, iar cu ajutorul populaţiei de peste 15 milioane de oameni (decembrie 2018), reprezintă una dintre cele mai mari metropole din lume.
Istanbul este locul pe care trebuie să îl vezi, cel puţin o dată în viaţă, iar câteva zile trăite în acest oraş fascinant:
- îţi vor schimba perspectiva asupra mai multor lucruri şi
- te vor îmbogăţii sufleteşte.
Câte zile să aloci?
Din punctul nostru de vedere un minim recomandat ar fi 5 zile. Nu trebuie însă să te descurajezi, dacă poţi să fugi doar într-un city break, la sfârşit de săptămână. Istanbulul e superb şi am veni aici în vizită oricând, indiferent de numărul de zile. Prin acest ghid, te ajutăm să te bucuri la maxim de vacanţa ta, indiferent de timpul alocat. Ca perioadă de vizitare, recomandãm:
- lunile de primăvară sau toamnă, deoarece vara este o căldură infernală.
Din start îţi spun că o vacanţă în Istanbul, trebuie foarte bine pusă la punct înainte, astfel încât să eviţi frustrări, nervi, bani şi timp pierdut, la faţa locului. De asemenea, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că dacă ai aşteptări de a întâlni ordinea şi disciplina nemţească, vei rămâne dezamăgit.
Cum ajungi la Istanbul?
Noi am ales să călătorim cu maşina, astfel că îţi prezentăm câteva lucruri vitale, pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când alegi această opţiune. Există posibilitatea, foarte confortabilă de altfel, să ajungi cu avionul, iar conexiunile sunt foarte bune. Dacă maşina nu este proprietate personală, ai nevoie de:
- împuternicire din partea firmei (tradusă în limba turcă şi mai apoi aplicată apostila de la Haga)
- de asemenea, trebuie să verifici ca pe asigurarea RCA, Turcia să nu fie tăiată.
Un alt sfat călduros pe care ţi-l dăm:
- nu pleca fără asigurare de sănătate facultativă, care, din punctul nostru de vedere, nu ar trebui să lipsească din nici o vacanţă.
Am călătorit prin Bulgaria, iar vigneta se poate achita şi online, astfel încât să economiseşti timp. Drumul este bun, însă te sfătuiesc să ai benzină/motorină suficientă, deoarece:
- benzinăriile sunt la scumpă vedere pe drum,
- iar carburantul este mult mai ieftin în Turcia.
De asemenea, la intrare în Turcia, în prima benzinărie/restaurant, găseşti vignetă pentru Turcia. Practic, este un autocolant HGS, încărcat minim cu 10 euro, suficient pentru drumul până în Istanbul şi retur. La achiziţie, trebuie să prezinţi talonul şi paşaportul. Aceste autocolante, se pot cumpăra şi din oficiile poştale (PPT) şi trebuiesc achiziţionate, în maxim 7 zile de la intrarea pe autostradă.
Cum te organizezi în Istanbul?
Odată ajuns la destinaţie, lasă maşina în parcarea hotelului (asigură-te înainte că hotelul are parcare) şi alege să te plimbi sau să te foloseşti de mijloacele de transport în comun. Sunt foarte simplu de utilizat şi în fiecare staţie găseşti tonomate mari, galbene, de unde poţi cumpăra bilete. Inclusiv taxiurile au un tarif foarte bun, iar pentru distanţe mari îl recomandăm. Ia o hartă a transportului în comun, precum şi una turistică (sunt gratuite). Traficul, încă de la intrarea în Istanbul, este infernal aşa că, indiferent cât de mult îţi face plăcere să conduci, nu are rost!
Moneda locală este lira turcească (TRY), iar cel mai indicat ar fi să schimbi la faţa locului, din Euro sau Dolari, în lire. Noi am găsit numeroase case de schimb, unde 1 euro era 6,5 – 6,6 lire şi nu am întâlnit situaţii în care să pierdem la schimb sau să fim înşelaţi. Asigurã-te doar că nu se percepe comision (este afişat pe casa de schimb).
Alege o cazare în centru, aproape de obiective, astfel încât să fii conectat cu toate atracţiile din jur. Noi am ales Radisson President Beyazit Hotel, iar alegerea a fost extraordinară:
- parcare privată gratuită,
- locaţie centrală lângă Marele Bazar,
- 15 minute de plimbare până la Podul Galata sau Moscheea Albastră şi
- piscină la ultimul etaj cu o vedere superbă
Cum să vizitezi Istanbulul în 3 zile?
Aşa cum îţi spuneam încă de la început, trebuie să te organizezi foarte bine, pentru a putea vedea cât mai mult, din acest oraş fascinant.
Ziua 1
Începe vacanţa printr-o plimbare în Piaţa Sultanahmet, unde pe lângă restaurante, magazine şi baruri, vei putea vizita Hagia Sofia, Moscheea Albastră şi Palatul Topkapi. Cozile sunt destul de lungi, însă alege să mergi dimineaţa şi nu te lăsa descurajat, merită să le vezi din interior!
Hagia Sofia – Biserica Sfintei Înțelepciuni – este o biserică ce a rezistat cutremurelor, incendiilor sau hoților ce au prădat-o. Biserica a fost ridicată la dorința împăratului Iustinian 1, ce și-a dorit o clădire impunătoare, decorată cu aur, argint și marmură, aduse din Grecia și Africa. Se spune că la finalizarea ei, în anul 537, el a exclamat : ,,Solomon te-am depășit”, aluzie la templul ridicat de regele Solomon.
Moscheea Albastrã – este unul dintre cele mai vizitate obiective din Istanbul. Frumoasa moschee colorată în albastru, a fost construită în secolul al XVII, pe vremea sultanului Ahmet I! Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia (6 la număr) și este locul 2 în lume, după moscheea de la Mecca, ce conține 7 minarete (turnuri cu balcoane circulante, de unde oamenii erau chemați la rugăciune).
Palatul Topkapi – este fosta reședință a imperiului Otoman, timp de 400 de ani (1465-1856). Palatul este un adevărat oraș, în interiorul complexului trăind în vechime, aproximativ 4000 de persoane. După această perioadă, reședința oficială a fost mutată la Palatul Dolmabahce. Complexul ce se dorea o reședință pe măsura imperiului Otoman, a fost construit la dorința lui Mehmet al II- lea şi a devenit muzeu în anul 1924. Dintre lucrurile ce pot fi admirate aici sunt: Tezaurul, Toiagul lui Moise, Sabia lui David, Sabia lui Ștefan cel Mare și Haremul (locul unde s-a filmat producția Suleyman Magnificul).
Ai obosit dupã aceastã vizitã?
îţi recomandãm:
- Hafiz Mustafa Sirkeci – o cafenea cu deserturi excelente (cea mai bună din punctul nostru de vedere) sau o plimbare în parcul Gulhane, unul dintre cele mai vechi şi mari parcuri din Istanbul, o adevărată oază de relaxare.
La prânz, poţi alege între odihnă sau o baie turcească tradiţională. Noi, am optat pentru a doua variantă şi îţi recomandăm – Çemberlitas Hamam – deschis în anul 1584, un hamam autentic turcesc. Multă lume spune că nu te-ai spălat niciodată cu adevărat, dacă nu ai încercat, măcar o dată, o baie turcească. Baia turcească este un ritual complex, ce include mai multe săli cu abur şi un masaj, cum numai sultanii aveau parte, în vechime.
În a doua parte a zilei. fă o plimbare până la Podul şi Turnul Galata. Podul este un loc plin de turişti, negustori sau pescari şi reprezintă cel mai vechi pod peste Golden Horn, făcând legătura între oraşul vechi (cartierul Beyoglu) şi importantul cartier Eminomu, locul unde se află Palatul Imperial şi alte locaţii religioase, importante pentru Imperiul Otoman. Are 22 pontoane şi 490 meti lungime, iar pe lângă sandvişurile cu peşte sau covrigii proaspeţi, priveliştea de pe pod este una foarte frumoasă, în special la apus. De aici, pe străduţa Galip Dede, se merge direct la Turnul Galata. Fost turn de observare, Galata Kulesi, a fost construit de o colonie genoveză. După ce otomanii au cucerit Istanbulul (1453), turnul a devenit închisoare. Din turn puteţi admira o panoramă superbă a întregului oraş.
Ziua 2
Ziua în care doamnelor, nu le-a fost foame sau sete şi nu au fost obosite deloc. Ghiceşti de ce? A fost ziua dedicatã Marelui Bazar şi Bazarului Egiptean.
Marele bazar (Kapalicarşi) – este una dintre cele mai mari şi vechi pieţe din lume, cu o istorie ce a început imediat după cucerirea Constantinopolului de către turci, în anul 1453 şi are:
- peste 4000 de magazine, întinse pe cele 60 de străzi ce compun bazarul.
De la bijuterii la ceramică, broderii, covoare, condimente, parfumuri, haine şi suveniruri până la moschei, fântâni, hamamuri, cafenele şi restaurante, toate compun unul dintre cele mai vizitate locuri din Istanbul (este vizitat zilnic între 250.000 şi 400.000 de vizitatori). Este deschis de luni până sâmbătă, între 09.00 şi 19.00, iar duminică şi în zile de sărbătoare e închis. Nu uita talentul de negociator. O să ai nevoie, pentru că niciodată nu trebuie să oferi preţul cerut din prima.
Bazarul Egiptean
Nu rata nici Bazarul Egiptean, un loc aromat de care cu siguranţă o să te îndrăgosteşti, mai ales dacă eşti gurmand şi apreciezi dulciurile, mirodeniile sau fructele uscate. Acest bazar a fost contruit în anul 1683, ca parte comercială a Moscheei Yeni. Negociază şi aici, indiferent dacă o să cumperi:
- brânză, măsline, rahat, ceaiuri sau orice altceva.
Am încheiat ziua cu o Croazieră pe Bosfor, o modalitate extraordinară de a admira Istanbulul de pe apă şi de a petrece un timp superb, în acorduri de muzică turcească, dans din buric şi bucate tradiţionale. Îţi recomandăm o croazieră cu cină şi program artistic, de aproximativ 3 ore. Pe lângă privelişti extraordinare, un program foarte frumos şi multe surprize plăcute, am fost impresionaţi de faptul că am fost preluaţi gratuit de la hotel. Recomandarea noastră este Bosphorus Tour Istanbul. Grijă doar la croazierele din noaptea de Revelion. Din păcate, noi am căzut într-o mică ,,plasă turistică”.
Ziua 3
Ultima zi şi încă atât de multe lucruri de vizitat. Este ziua în care îţi propunem:
- cea mai rapidă şi lejeră soluţie, pentru a vizita principalele obiective: ,,autobuzul Hop on – Hop off”.
Există 2 linii :
- albastră, cu autobuze la fiecare 60 de minute, respectiv
- roşie, unde autobuzele circulă la aproximativ 30 de minute. Biletele includ o croazieră simplă însă îţi recomandăm să nu renunţi la croaziera cu program.
Pe lângă bilet, o să primeşti o hartã cu principalele obiective aflate pe rută, însă nu rata:
Palatul Dolmabache o bijuterie arhitecturală pe malul Bosforului, întins pe 15.000 metri pătraţi. Palatul reprezintă cea mai mare şi luxoasă reşedinţă din Turcia. Grandoare, lux şi opulenţă, sunt cuvintele care ar putea descrie această reşedinţă superbă. Cei 6 sultani ce au locuit aici, au avut la dispoziţie 285 camere! Dintre toate, impresionează Sala Muayede:
- o sală înaltă, în care ar intra o clădire cu 12 etaje),
- un candelabru de cristal, ce are 4 tone şi
- o cupolă înaltă de 36 m, de care atârnă candelabrul.
Aici şi-a petrecut ultimele zile Mustafa Ataturk, primul preşedinte.
Miniaturk – un parc de 60.000 metrii pătraţi, unde sunt reprezentate în miniatură (scala 1/25), cele mai importante clădiri şi obiective turistice din Turcia. În parc sunt reprezentate 105 clădiri, dintre care 45 din Istanbul, 45 din Anatolia, iar restul din teritorii otomane, aflate în afara Turciei. Nu rata acest parc frumos. El prezintă prin miniaturi, 3000 de ani de istorie, din antichitate până astăzi.
Ce să mai vizitezi:
Basilica Cistern – un rezervor de apă, construit pe vremea împăratului Iustinian, cu o colecţie impresionantă de 336 de coloane de 9 metri înălţime, vechi de 1500 de ani, scufundate în apă. Este numit de către localnici şi Palatul care se scufundă. ,,Cisterna” are o suprafaţă de @10.000 metri pătraţi şi o capacitate de 100.000 de tone de apă, asigurând de-a lungul timpului apa pentru marele palat.
Moscheea Suleymaniye – construită la ordinul sultanului Soliman I, moscheea a fost gândită după modelul Hagia Sofia şi ridicatã în perioada clasică a Imperiului Otoman. Chiar dacă de-a lungul timpului, a fost afectată de mai multe incendii şi cutremure, ea a fost restaurată complet în anul 1956.
Încheie ziua într-un loc superb, vibrant, plin de lume, mâncãruri şi deserturi delicioase:
- Istiklal Caddesi şi piaţa Taksim.
Este una dintre cele mai importante artere de shopping din Istanbul. Te aşteaptă aici o mulţime de:
- dulciuri,
- tarabe cu mâncare turcească şi delicatese,
- magazine şi vânzători ambulanţi.
Zona Taksim este una foarte colorată, plină de magazine, iar atracţia principală este reprezentată de tramvaiul roşu, în care oamenii se urcă din mers.
De neratat:
Două dintre locurile pe care le avem de mult timp pe listă sunt:
Moscheea Ortakoy – pentru cele mai instagramabile poze, respectiv
Cartierele Balat și Fener – 2 cartiere superbe, pline de culoare, cafenele şi terase.
De asemenea, nu ai voie să pleci din Istanbul fără să guşti mâncarea de pe stradă:
- sucul de rodii,
- îngheţata turcească,
- covrigii umpluţi cu tot felul de ,,garnituri”,
- kebabul,
- baclavaua sau sandvichurile cu peste,
sunt doar câteva din lucrurile pe care nu trebuie să le ratezi la o vizită în Istanbul.
Vrei o vacanţă de vis în Istanbul? Vrei să ai parte de:
- un program organizat în cele mai mici detalii,
- să vizitezi cele mai importante locuri,
- să iei masa la cele mai bune restaurante şi
- să te bucuri la maxim de timpul petrecut în această locaţie superbă?
Trimite-ne un mesaj şi, în funcţie de dorinţele tale, vom personaliza o vacanţă din care să te întorci cu amintiri pentru o viaţă!