Ljubljana, destinaţia perfectă pentru un city break romantic sau o ieșire cu familia.

Vă salutăm din Slovenia, țara verde unde Alpii și-au dat întâlnire cu Mediterana (prin Marea Adriatică) și câmpia Panoniei. Am ajuns în Ljubljana, capitala Sloveniei și totodată inima culturală, istorică și arhitecturală a țării.

Deși este o locație fermecătoare, Ljubljana, a reprezentat până acum:

,, doar un loc de popas spre alte destinații precum Italia, Franţa sau Spania”.

De data aceasta însă, ne-am propus să poposim mai mult aici și să ne bucurăm la maxim de ceea ce acest oraș superb oferă turiștilor. 

  • Plin de culoare,
  • relaxant,
  • dar mai ales un oraș verde (Capitala Verde a Europei 2016),

Ljubljana este locul perfect, pe care ţi-l recomandăm călduros pentru un weekend de poveste, în 2 sau alături de cei mici.

Ce traseu să alegi

Îți propunem să o iei la pas pe promenada de pe malul râului Ljubljanica, râu ce străbate capitala Sloveniei și îți garantăm că după câteva minute petrecute aici vei înțelege de ce:

orașul Ljubljana trebuie să fie obligatoriu pe lista ta de călătorii.

Pe lângă zecile de terase, înghețata de calitate și liniștea atipică unei capitale, rând pe rând vei întâlni:

Podul Dragonului (Dragon Bridge) – unul din cele mai vechi poduri din Europa. Podul are o legendă interesantă ce îl pune în lumina reflectoarelor pe Iason, un erou grec ce, în căutarea lânii de aur, a înfrânt dragonul ce stăpânea pe aceste meleaguri. De altfel, dragonul este simbolul orașului Ljubljana, contrastând cu eticheta de ,,oraș al iubirii”.

Un alt ,,contrast” este Podul Măcelarilor (Butcher’s Bridge), unde denumirea contrastează puternic destinația acestuia. În ciuda numelui, podul celebrează dragostea, iar foarte mulți îndrăgostiți ,,își leagă iubirea” cu lacătul, aruncând apoi cheița în râu.

Piața Centrală reprezintă, pe lângă partea de shopping cu fructe și legume proaspete, unul dintre locurile preferate de localnici pentru networking și întâlniri. Piața este situată între Podul Dragonului și Podul Triplu și are în imediata apropiere:

Catedrala Sf Nicolae (The Cathedral) o combinație între antic și modern, o clădire cu o istorie ce datează din 1262, distrusă de multe ori de-a lungul timpului.

Istorie, arhitectură și terase moderne

Primăria este una dintre cele mai importante clădiri istorice, o construcție în stil gotic, ridicată spre sfârșitul secolului al XV-lea. Cu influențe venețiene, clădirea încă mai păstrează aerul secolului al XV-lea prin ceasurile aflate pe turn. În imediata apropiere poți admira Fântâna celor Trei Râuri (Ljubljanica, Sava și Krka), realizată de renumitul sculptor venețian Francesco Robba.

Podul Triplu este km 0 al capitalei Sloveniei și unul dintre cele mai fotografiate obiective de aici. Construcția cu cele 3 poduri:

  • unul rutier, unul pietonal și unul destinat bicicletelor,

leagă trecutul de prezent, respectiv orașul medieval de Ljubljana modernă.

Piața Preseren, denumită astfel după poetul de origine slovena France Preseren, este:

  • unul dintre cele mai căutate locuri din Ljubljana și
  • reprezintă pentru mulți punctul de plecare al tururilor din capitala Sloveniei.

Noi însă, am ales să finalizăm ziua cu acest obiectiv, datorită clădirilor boeme și a teraselor frumoase din zonă. Pe vremuri, aici erau o multime de clădiri medievale, distruse însă de cutremurul din 1895, cutremur ce a devastat întreg orașul. La loc de cinste în această piață tronează astăzi Biserica Francescană Buna Vestire, o clădire în stil baroc ce reprezintă biserica parohială din Ljubljana.

Punte către istorie și distracţie

Veghind asupra orașului vechi, Castelul din Ljubljana este unul din obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi atunci când vizitezi capitala Sloveniei. Poți ajunge aici:

  • cu ajutorul unui funicular,
  • al unui trenuleț sau
  • la pas,

iar odată ajuns aici poți să-l vizitezi după bunul plac sau într-un tur ghidat cu un ghid specializat, îmbrăcat într-un costum special, menit să te transpună în acele vremuri.

Poți urca în turnul de veghe, iar efortul urcării celor 95 de scări va fi răsplătit cu o vedere superbă asupra orașului vechi și un video tur despre Ljubljana.

Mai jos de turn vei găsi Capela Sf Jurija, datează din 1489 și este una din cele mai vechi părți rămase din vechiul castel.

O altă atracție aici este prezentarea istoriei poporului sloven, printr-o frumoasă metodă interactivă:

  • din timpurile romane, evul mediu, secolul XIX, Iugoslavia, până la independență.

Pe lângă poveștile cu prinți și prințese copiii se vor bucura cu siguranță de ,,lumea marionetelor de aici”, o atracție foarte distractivă și interactivă.

Oază de verdeaţă și relaxare

Îţi spuneam că Ljubljana este una din capitalele verzi ale Europei (distincție primită în 2016), iar una din atracțiile de aici este:

Parcul Tivoli, cel mai frumos și totodată cel mai mare parc din capitala Sloveniei. Situat în centrul orașului, parcul proiectat în 1813 de francezul Jean Blanchard este întins pe o suprafață de @5 km pătrați și impresionează prin decorul superb compus din:

  • alei romantice decorate cu flori, castani, statui, fântâni arteziene respectiv o mulţime de posibilităţi de a practica sport.  

Unde servești masa

Cu siguranţă după atâtea obiective interesante ţi se va face foame, astfel că pentru vizita în capitala Sloveniei îţi propunem:

  • 2 variante de restaurante cu un raport calitate preţ excelent, respectiv
  • 2 variante de cafenele cu deserturi delicioase.

Mereu, atunci când vine vorba de partea culinară, întrebăm localnicii unde servesc ei masa, ce restaurante preferate au, testăm și apoi îţi propunem ce ne-a încântat mai mult pe noi:

Restaurant tip buget:

Kodila Gourmet – str. Adamic-Lundrovo nabrezje 5  – 3 minute de Triple Bridge

Restaurant bucătărie locală cu raport foarte bun calitate / preţ:

Julija Restaurant – str. Stari trg 9 – 5 minute de plimbare de Triple Bridge

Desert (în principal îngheţată):

Cacao – str. Petkovskovo nabrezje 3 – 1 minut de Triple Bridge

Vigo – str. Stritarjeva ulica 4 Mackova Ulica 2 – 1 minut de Triple Bridge

Tu știi despre turul nostru memorabil din Polonia? Descoperă-l aici!

Comments are closed.