Maramureș este un alt tărâm de basm al ţării noastre. La fel ca Gura Humorului, Maramureș este o zonă unde tradiţiile şi obiceiurile poporului român sunt încă respectate cu sfinţenie.
De la portul popular, unul deosebit, până la dansurile şi bucatele alese, totul contribuie din plin la:
,,o vacanţă memorabilă, cu amintiri pentru o viaţă.“
Maramureș plai cu flori
În momentul în care vezi celebrele porţi de lemn, simbolul bogăţiei, îţi dai seama că ai ajuns în Maramureș. De asemenea casele foarte mari şi ordonate, întâlnite de-a lungul drumului, unele în sate parcă uitate de vreme, arată cât de gospodari sunt oamenii din această zonă superbă. Ne-am stabilit tabăra într-un loc special, unde dacii, strămoșii noștri, au rămas mereu liberi. Suntem în satul Petrova, la Dacii Liberi. Pe lângă elementele tradiționale prezente și facilitățile de relaxare, am ales acest loc deosebit pentru că este ,,în inima” acestor locuri de poveste!
Dacă vrei să te întorci în timp, să vizitezi satul autentic românesc, să vezi:
- meşteşuguri şi tradiţii ,,predate” din generaţie în generaţie,
- oameni îmbrăcaţi în porturi populare,
- gusturi sublime ale preparatelor tradiţionale şi digestive de cea mai înaltă calitate,
- muzică, dansuri specifice zonei şi multă voie bună,
- porţile înalte şi bisericile din lemn,
- simplitate, valori păstrate din moşi strămoşi şi credinţă (biserica tradiţională este în continuare elementul central, sufletul localităţii)
- peisaje superbe, zone pline de verdeaţă şi flori,
atunci trebuie neapărat să vizitezi Maramureşul!
Ce să vizitezi?
Prima oprire în Maramureș a fost la poalele Munților Gutâi, în Baia Sprie, pentru a vedea un loc unicat în Europa, Lacul Albastru. O simplă căutare pe motoarele de căutare te vor convinge că merită să treci pe aici, însă de preferat primăvara sau vara! De ce e așa special?
Lacul își schimba culoarea în funcție de anotimp, poziția soarelui și temperatura apei, astfel că:
- primăvara, lacul are culoarea turcoaz (albastru deschis) sau albastru închis,
- vara, verde închis cu reflexe de smarald, iar
- toamna, verde închis sau maro, așa cum l-am găsit noi.
Accesul spre lac este destul de dificil, mai ales dacă ești cu copiii, însă cu atenție și echipament adecvat plimbarea de 10 minute îți va părea un simplu antrenament.
Lacul s-a format prin prăbușirea unor vechi lucrări miniere, iar de atunci apa a rămas plină de sulfuri care îi schimbă culoarea de la verde, la albastru sau chiar maro.
Breb
După vizita la Lacul Albastru, am ajuns într-unul din cele mai frumoase și autentice sate din România. Este un locul idilic, neatins de ,,modernism”, un loc unde tradițiile încă se respectă, iar meșteșugurile sunt predate cu sfințenie din generație în generație. Da, vorbim de satul Breb, locul de care până și Prințul Charles a rămas fascinat. Ce poți face aici?
- plimbă-te pe ulițele din sat și stai de vorbă cu oamenii minunați, foarte amabili și ospitalieri pe care îi vei întâlni,
- vizitează Biserica cu cel mai vechi turn de lemn din România (1531), adus dintr-un sat vecin, Copăciș,
- admiră și vezi cum se construiesc celebrele porți din lemn,
- bucură-te de peisaje, de liniște și gustă din autenticitatea și naturalețea preparatelor delicioase mâncate pe vremuri la bunici.
Noi îți recomandăm: Breb 148 – Local Food & Garden.
După această scurtă vizită ne-am promis că vom reveni să înnoptăm și să ne bucurăm mai mult de acest loc fascinant, într-una din căsuțele tradiționale de aici!
Mănăstirea Bârsana
Rămânem pe valea Izei, pentru a-ți prezenta sufletul Maramureșului istoric, un colț de rai, ce pe noi ne-a fascinat, Mănăstirea Bârsana. Vei fi impresionat după primii pași în acest complex arhitectural superb, astfel că indiferent de religie:
Mănăstirea Bârsana nu are voie să lipsească de pe lista cu obiectivele tale de vizitat în Maramureș.
La ce să te aştepti?
- una dintre cele mai frumoase biserici din lemn, aflată în patrimoniul UNESCO,
- un loc foarte vizitat şi apreciat de turişti din întreaga lume.
Construită în 1720, mănăstirea a fost mutată în locul actual, în anul 1806. De ce? Pentru ca sufletele ciumaţilor să se poată odihni în linişte la umbra mănăstirii. I-aţi timp vizitează şi bucură-te de:
- întreg ansamblul,
- biserica veche cu o vechime de trei secole,
- biserica nouă, a doua cea mai înaltă biserică de lemn din România, 57 metri,
- de flori, de picturile frumoase și de încărcătura pozitivă
din acest loc superb, descris perfect de cuvintele din basme: ,,pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”.
Săpânţa
Când spui Săpânța, gândul îți zboară la Cimitirul Vesel, însă din punctul nostru de vedere fiecare vizită aici, ar trebui să înceapă de la Casa Memorială ,,Stan Ioan Pătraș”, meșterul ce a adus faima acestui loc unic în lume. Pe lângă casa tradițională cu pridvor, lucrările realizate de meșter și articolele din presa internațională, vei avea ocazia să descoperi:
- atelierul unde din 1935, anul primei lucrări, se realizează celebrele cruci, ajunse astăzi în multe colțuri din lume, de la cele mai bogate până la cele mai sărace țări.
Trebuie neapărat să îl cunoști și pe Dumitru Pop, ucenicul care astăzi duce tradiția ,,operelor de artă de la Săpânța” mai departe. Am fost binecuvântați să putem sta de vorbă cu acest om minunat și vrem să ţi-l prezentăm și ție:
- de la vârsta de 9 ani este ucenicul meșterului Stan Ioan Pătraș și reprezintă omul, sculptor, pictor și poet ce duce mai departe tradiția celebrelor cruci de la Săpânța!
- are 43 de ani de muncă, peste 800 de cruci realizate (și-a depășit profesorul)
- se ocupă de întreg procesul, de la alegerea lemnului (un aspect foarte important), până la textul ce va fi sculptat și pictat pe cruce și
- are un ucenic, în persoana stră stră nepotului lui Stan Ioan Pătraș, un tânăr de 32 ani.
Alte aspecte interesante aflate
- atelierul este deschis doar din Martie până în Noiembrie,
- totul se face manual,
- o lucrare durează minim 2-3 săptămâni, iar crucea ce se pune la groapă după @1 an rezistă aproape 100 de ani!
- prima cruce la Săpânța a fost realizată în anul 1935, la moartea unui tânăr de 18 ani înecat în Tisa
- pe parcursul vieții maestrul Stan Ioan Pătraș a realizat, până în 1977, anul morții sale, peste 700 cruci.
Cimitirul Vesel
Am ajuns în, probabil, singurul loc din lume unde moartea este celebrată! Locul este asemănat cu o ,,carte” ce prezintă:
- esența vieții sătenilor (îngropați aici),
- prezentată într-un mod mai vesel,
- în versuri, uneori ironice,
- pe cruci sculptate şi pictate foarte frumos.
Legenda spune că dacii, strămoșii noștri necuceriți pe meleagurile maramureșene, aveau o atitudine veselă în fața morții, pe care o vedeau doar o trecere spre veșnicie. Poate asta l-a inspirat pe maestrul Stan Ioan Pătraș, ce prin operele de artă create a încercat să-i ajute pe oameni să privească moartea cu mai multă ușurință. Ia-ți câteva minute să te plimbi printre crucile frumos pictate, citind mesajele și rimele de pe ele. Cu siguranță vei zâmbi!
Nu rata cea mai înaltă biserică de lemn din lume:
Săpânţa-Peri – o biserică de 78 m înălţime, situată în inima parcului dendrologic ,,Livada”, lângă cimitir. Piatra de temelie a actualei mănăstiri a fost pusă în anul 1997, iar la construcția ei s-au folosit peste 12 kg de aur și 400 metri cubi de lemn.
O mașină de spălat cum nu ai mai văzut!
Tot în Săpânța trebuie să vezi: Vâltorile! Ce sunt acestea? Mașinile de spălat ale sătenilor, o atracție inedită pe care nu o întâlnești la tot pasul. Ingenioasele ,,aparaturi” sunt construite din lemn masiv, iar cu ajutorul apei din râul Săpânța, sătenii își mai spală și astăzi covoarele. Pentru cât timp? Nimeni nu știe, așa că trece-le pe lista cu obiective.
Unde se agață harta în cui!
Am ajuns la Sighetu Marmației, locul unde se agață harta în cui, cui ce din 2017 se află pe aleea ce duce spre:
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei – un obiectiv cu o încărcătură emoțională foarte mare! Îl vizităm ori de câte ori ajungem în zonă și le explicăm fetițelor că România de astăzi, este așa cum o știm și datorită lor, celor care au suferit și murit aici!
Muzeul din fosta închisoare, aflată în centrul orașului, este primul din lume dedicat victimelor comunismului iar despre el, Ana Blandiana răspundea foarte frumos la întrebarea: ,,Poate fi reînvățată memoria? Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este răspunsul.”
Vei avea parte de:
- file întregi de istorie, fiecare celulă, reprezentând un ,,mic muzeu” unde vei descoperi
- fotografii, scrisori, articole din presă, acte oficiale, cărți și obiecte ce prezintă ,,malformația politică ce a produs atâta suferința și moarte”.
Un alt loc de care am fost impresionați la Sighet este Cimitirul Săracilor, locul dedicat deținuților politici morți sau executați în închisorile și lagărele comuniste. De asemenea aici, pe parcursul secolului XX, erau înmormântate persoanele sărace sau fără adăpost.
Cimitirul este considerat parte a Memorialului, deoarece aici au fost aruncați în gropi comune trupurile câtorva zeci de deținuți politici morți în închisoarea de la Sighet. Situat la mai puțin de 50 de metri de frontiera Româno-Ucraineană, locul unde printre alții au fost înmormântați și Iuliu Maniu sau Gheorghe Brătianu, simbolizează foarte frumos harta României, formată din brazi.
Muzeul Satului Maramureșean & Casa Memorială Elie Wiesel.
Muzeul Satului Maramureșean este un muzeul ce prezintă foarte frumos provincia istorică a Maramureșului.
Ce am făcut aici?
- ne-am plimbat pe ulițele satului,
- am vizitat biserica, inima satului maramureșean și
- cea mai veche construcție din muzeu (sec XVI),
- admirând totodată dezvoltarea caselor din lemn care odată cu trecerea anilor se măreau de la casă (1 cameră), tindă și cămară la mai multe încăperi, spre finalul secolului al XVIII-lea.
O mare parte din case sunt:
- inscripționate cu litere chirilice sau în limba latină,
- prezentând familia ce a locuit sau construit casa,
- anul în care a fost construită și naționalitatea (am întâlnit și case ale minorităților, majoritatea evrei, germani, ucrainieni sau maghiari).
Pe lângă obiectele specifice vremurilor și simplitatea oamenilor, un alt lucru foarte interesant despre care am aflat aici a fost ,,meștergrinda”, elementul ce determină organizarea interiorului. Atât în plan material, cât și spiritual, meștergrinda împarte casa (așa se numea camera de locuit) în două:
- în dreapta, partea cu vatra cu cuptorul și patul, denumit spațiul faptelor vieții (aici se nașterea, viața și moartea), respectiv
- în stânga, locul ceremoniilor (botezul, nunta sau priveghiul) denumit și spațiul ,,faptelor de ritual”
Casa Memorială Elie Wiesel este casa profesorului născut la Sighet ce a câștigat Premiul Nobel pentru Pace! Casa ilustrează foarte frumos prin tablouri, fotografii, documente și mărturii, viața socială și culturală a comunității evreiești din Maramureș, una numeroasă la acele vremuri. De asemenea, pe lângă mobilierul și obiectele specifice vei pute vedea consecințele Dictatului de la Viena, actul de la 30 august 1940, în urma căruia întreaga comunitate de evrei din Maramureș a fost deportată.
Deliciu culinar
Maramureșul este superb și ne fascinează mereu, chiar dacă nu este prima dată când vizităm acest ,,tărâm de basm” al țării noastre. Cum locurile și obiectivele vizitate aici sunt extraordinare, nici bucătăria nu putea fi mai prejos, iar atunci când treci prin Sighet, trebuie neapărat să te oprești pe la Casa Iurca de Călineşti.
De la mic la mare am fost încântați de:
- preparatele delicioase,
- ambientul superb și
- servirea foarte profi,
astfel că îți recomandăm cu căldură să le faci o vizită și să te bucuri de preparate tradiționale gătite ca la mama acasă.
Mocăniţa
Nu poți părăsi Maramureșul fără să faci o plimbare cu Mocăniţa! O atracție frumoasă, atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, Mocănița este ultimul tren forestier cu aburi din Europa. Folosită încă din anul 1930, pentru transportul materialului lemnos, calea ferată, locomotivele şi staţia principală reprezintă o filă importantă din istoria locului. De asemenea, plimbarea vine la pachet cu:
- un timp de familie extraordinar, fără alte distrageri (sunt foarte multe zone fără semnal la telefon),
- peisaje de munte superbe cu păduri, râuri și podețe, într-o lume de basm, pe Valea Vaserului
- un picnic + gustări în natură, la stația Paltin.
Traseul mocăniței pe valea Vaserului, durează @ 5-6 ore, cu tot cu opriri și va fi o experiență de familie memorabilă. Ce ne-a plăcut cel mai mult? Fetițele au fost răspuns:
- șuieratul & aburul locomotivei, respectiv
- peisajul sălbatic!
Un sfat foarte important: Rezervă biletele (poți achita și online) cu minim 2,3 zile înainte! Cu siguranță vrei să evitați neplăcerea de a ajunge la gara din Vișeu și să nu mai fie locuri libere! Se întâmplă frecvent, mai ales în sezonul de vârf! De asemenea, dacă vrei să petreci mai mult timp cu Mocăniţa, te poţi interesa de trenul Hotel, cu cabine cu 2 paturi şi vagon restaurant. Pentru mai multe detalii şi bilete poţi intra aici.
Mănăstirea ” Adormirea Maicii Domnului” Moisei.
Nu puteam să ne încheiem vacanța în Maramureș fără o vizită la, Mănăstirea ” Adormirea Maicii Domnului” din Moisei, un loc de o frumusețe rară, așezat la poalele Pietrosului.
- Biserica veche – construită în 1599,
- Biserica mare – construită în 1911,
- Poarta și zidul de piatră,
reprezintă doar o parte din frumusețea acestui loc încărcat de liniște.
Biserica a fost ferită de distrugerile provocate de tătari în 1717, de furia generalului austriac Bukow, ce a distrus aproape toate mănăstirile din Transilvania și are o istorie specială, încă de la alegerea locului și construcția ei. Ascultă povestirile istorisite cu pasiune de oamenii locului și bucură-te de un timp special cu care să îţi închei vizita din Maramureș.
Alte obiective pe care poţi să le ai în vedere:
- Muzeul Ţărăncii Române,
- staţiuniile montane Borşa sau Cavnic pentru sporturi de iarnă,
- numeroasele biserici de lemn: Biserica din Poienile Izei, Ieud şi multe altele. Ai avea nevoie de 2,3 zile doar pentru acestea.
- workshopuri de olărit, măşti, costume tradiţionale sau sculptat în lemn
Cred că ţi-am făcut poftă de Maramureș. Este un loc superb, pe care îţi recomandăm din toată inima să îl vizitezi. Doar ,,gustând” din această zonă minunată, vei înţelege cuvintele, pe care tocmai le-ai citit. De asemenea, un alt loc superb ce ne-a impresionat în călătoriile noastre prin România a fost Delta Dunării.
Tu ce loc din România iubeşti?