Prima croazieră se apropie? Ai emoţii şi nu ştii la ce să te aştepţi? Nicio problemă! Am conceput un articol special, prin care:

  • îţi uşurăm procesul de îmbarcare,
  • facem acomodarea cu un vas de croazieră,
  • ştii la ce să te aştepţi de la o croazieră şi
  • te ajutăm să ai o vacanţă memorabilă!

Primii paşi, atunci când te-ai decis că vrei să mergi într-o croazieră sunt:

  • alegerea itinerariului şi
  • alegerea vasului.

Pentru acest lucru am scris articolul Despre Croaziere, pe care te invităm să îl citeşti înainte.

Prima croazieră îţi dă emoţii? Ce este inclus în tarif?

Primul pas, după ce ai ales croaziera, este să verifici ce anume ai inclus în tariful plătit. Ofertele găsite pe internet, pot sau nu să conţină:

  • taxele de port şi
  • bacşişul,

două lucruri obligatorii, pe care fiecare pasager trebuie să le plătească. Întreabă înainte, astfel încât să nu ai mai târziu surprize.

Fiecare croazieră are inclus un pachet all inclusive/pensiune completă. Ce înseamnă, pe o navă de croazieră, acest lucru:

  • cazare în tipul de cabină ales (de la cabină interioară – până la suite)
  • acces gratuit la mai multe restaurante. În funcţie de fiecare vas şi companie, o să ai cel puţin un restaurant principal, în sistem a la carte şi un restaurant de tip bufet suedez. De asemenea, majoritatea vaselor au şi opţiuni pentru servit pizza/burgeri sau snack-uri. Un scurt exemplu, pe unul din vasele pe care am fost, Symphony of the Seas, am avut zece opţiuni de servire gratuită a mesei. La fel a fost şi pe Odyssey of the Seas.
  • în restaurantul tip bufet, o să poţi pe perioada meselor să serveşti apă, ceai, cafea şi limonadă gratuit, însă dacă vrei să consumi alte băuturi aici, la baruri, piscină sau în restaurantul principal, va trebui să plăteşti sau să îţi iei un pachet de băuturi, despre care vom vorbi mai târziu, sau să le plăteşti individual.
  • acces la majoritatea activităţilor, atracţiilor şi facilităţilor de pe vas. Aici depinde foarte mult de la vas la vas, însă pe majoritatea sunt:
  • piscine, jacuzzi-uri,
  • concursuri, activităţi sportive, sală/teren de sport,
  • concerte, seri tematice, cursuri de dans, spectacole zilnice etc.

Există linii de croazieră precum Norwegian sau liniile premium gen:

unde sunt incluse pachete de băuturi şi alte facilităţi, pe care nu le întâlneşti la majoritatea linilor de croazieră.

Sunt la prima croazieră. Ce trebuie să plătesc?

După ce ai verificat dacă preţul croazierei tale are inclus bacşişul şi taxele de port, trebuie să ştii că:

fiecare vas, vine cu restaurante de specialitate, unde:

  • vei putea gusta preparate mai calitative, sub semnătura unor chefi renumiţi, servite în moduri şi locaţii mai speciale.

Nu trebuie să îţi fie frică, de faptul că nu o să te saturi cu mâncarea inclusă. O să ai opţiuni gratuite, aproape 24 de ore din 24, însă îţi recomandăm să încerci şi restaurantele de specialitate. Unele sunt chiar senzaţionale atât ca experienţă cât şi din punct de vedere calitativ.

Aşa cum îţi spuneam, dacă vrei să consumi băuturi răcoritoare sau alcoolice la orice restaurant, bar sau în orice spaţiu al vasului, va trebui să îţi iei un pachet de băuturi sau să le plăteşti individual. Există mai multe tipuri de pachete, însă este obligatoriu ca fiecare pasager din cameră să aibe achiziţionat un tip de pachet.   

Tot contra cost, poţi achiziţiona:

  • servicii de internet,
  • decoruri sau cadouri în cameră,
  • excursiile opţionale,
  • clase speciale în sala de fitness (Bootcamp, Cycling, Nutriţie etc.),
  • masaje, servicii cosmetice, acces la diferite zone de SPA,
  • fotografii din timpul croazierei şi
  • articole de la magazinele de pe vas.

Pregăteşte-ţi programul înainte de croazieră!

Ce îţi recomandăm călduros, e ca înainte de croazieră, după ce te-ai înregistrat online cu numărul de rezervare, să verifici ofertele speciale. Multe companii oferă discount-uri frumoase la:

  • achiziţia pachetelor de băuturi, internet,
  • excursii opţionale sau restaurante de specialitate.

De asemenea, dacă vrei să decorezi cabina sau să surprinzi persoana alături de care călătoreşti, de aici poţi achiziţiona diverse pachete, flori, fructe, ciocolată, vinuri, şampanii şi alte surprize.

Vasele mari permit rezervarea biletelor (gratuite) la spectacole, iar pentru unele croaziere va trebui să alegi înainte orarul de servire al cinei. În mod normal există 2 opţiuni de ore fixe pentru restaurantul principal

  • exemplu, ora 18.00 sau 20.00,

însă sunt companii care vin cu o opţiune excelentă numită ,,My Time Dinning” (Royal Caribbean, Celebrity Cruises), unde îţi alegi tu ora la care vrei să serveşti cina.

Sfat important: În funcţie de itinerariu şi orele la care vaporul pleacă din porturi, construieşte-ţi programul meselor şi al spectacolelor la care vrei să ajungi. De asemenea, studiază foarte bine vasul înainte, astfel încât să ştii tot ce îţi oferă şi unde sunt localizate, atracţiile pe care nu vrei să le ratezi.

Ce haine îmi pun la mine?

În funcţie de vasul ales, fii atent la stilul vestimentar. Există linii de croazieră free style, precum Norwegian, unde nu o să ai parte de un cod vestimentar dar şi linii unde codul este foarte strict, elegant, în special pe liniile 5*+.

Majoritatea liniilor de croazieră, au 2 seri formale, unde va trebui să ai o ţinută elegantă, de gală, iar seara la cină, în restaurantul principal sau în cele de specialitate, va trebui să porţi o ţinută smart casual sau casual.   

Sfat important: Fă-ti bagajul în funcţie de itinerariu şi perioada în care mergi. Foloseşte-te de tehnologie, pentru a afla cu câteva zile înainte, ce vreme te aşteaptă în fiecare port şi acţionează în consecinţă.

Prima croazieră e gata să înceapă, ce trebuie să mai ştiu?

Înainte de a urca pe vas, va trebui să faci un check in, la fel ca în cazul avioanelor, bagajele vor fi preluate şi după formalităţile din port, vei primi un card sau o brăţară.

Sfat important: Ia un ghiozdan sau bagaj de mână, în care să ai lucrurile necesare/urgente, un rând de haine pentru schimb şi alte lucruri importante, deoarece bagajul de cală, poate ajunge cu întârziere în cabină.

Cardul/Brăţara este cheia de la camera, unul din documentele cu care poţi coborî/urca pe vas şi totodată ,,portofelul” tău. Nu vei putea plăti cash niciunde pe vas, în afară de recepţie unde îţi vei putea încărca cu bani cardul. De asemenea, poţi înregistra un card bancar cu care să faci toate tranzacţiile. În ultima seară, se va face o balanţă, iar dacă îţi mai rămân bani pe card îi veni primi înapoi. Dacă tu trebuie să mai plăteşti va trebui să o faci la recepţie sau ţi se vor trage automat de pe cardul bancar. Cel mai uşor e să înregistrezi un card înainte de croazieră şi altfel nu vei mai avea stress-ul de a sta la coadă în ultima seară.

Ce să faci când urci pe vas.

După ce verifici dacă este sau nu gata cabina în care stai, îndreaptă-te spre restaurantul tip bufet, unde cu siguranţă o să poţi servi masa.

Mergi apoi să îţi achiziţionezi pachetele extra şi să îţi alegi orele pentru cină, dacă nu ai făcut asta înainte de croazieră.

Sfat important: Vorbeşte cu şeful restaurantului dacă ai preferinţe legate de masă (ospătar care să vorbească o anumită limbă, câte persoane să staţi la masă etc.)

Fă apoi turul vasului, cu harta în mână, participă la concursurile de bun venit (spa, magazine) şi ,,împrieteneşte-te cu vasul”.

O parte obligatorie a primei zile este exerciţiul de urgenţă. În funcţie de puntea unde se află cabina ta vei fi repartizat într-un anumit loc, iar atunci când semnalele de urgenţă ,,vor ţipa” va trebui să te îndrepţi către Master Station. Stai liniştit, vei fi ajutat şi direcţionat de către cel care se va ocupa de cabina ta şi întregul staff. Există vase unde exerciţiul de siguranţă poate fi bifat urmărind un video pe telefon sau într-o sală indicată de staff.

Fii cu ochii mereu pe Cruise Compass!

Cruise Compass sau ziarul vasului este unul dintre cele mai importante lucruri din cabină. În fiecare seară, vei primi un ziar pentru ziua următoare, însă ele se mai găsesc şi la recepţie sau pe device-urile electronice de pe vas. Acolo ai trecute toate informaţiile importante:

  • ora la care ajunge vasul în port, ora la care pleacă,
  • orarul restaurantelor, al barurilor, al piscinelor sau al altor locuri,
  • activităţile, concursurile, spectacolele şi tot ceea ce se întâmplă pe vas,
  • detalii despre portul în care urmează să ajungi sau evenimente speciale pe vas,
  • stilul vestimentar recomandat şi alte informaţii vitale pentru o vacanţă perfectă.

În fiecare port ai 3 opţiuni:

  • poţi alege să te relaxezi pe vas,
  • să iei o excursie opţională de pe vas (Biroul de Excursii)
  • sau să cobori în port, pe cont propriu.

Dacă alegi ultima variantă, asigură-te că ajungi cu cel puţin 30 minute înainte de ora de plecare a vasului, deoarece nimeni nu va aştepta după tine. Pe perioada în care vasul este în port, magazinele şi casinoul sunt închise.

Dacă alegi o excursie opţională de pe vas:

  • eşti asigurat că vasul nu va pleca fără tine sau
  • vei ajunge gratuit în următorul port.

Trebuie să te documentezi înainte şi dacă vezi o excursie ce îţi place foarte mult, să o rezervi cât de repede, pentru că locurile sunt limitate. Pe vasele mari, au existat situaţii, când unele dintre excursii, erau sold out înainte de îmbarcare.

Trăieşte la maxim, fiecare moment!

Bucură-te apoi de tot ce vasul oferă, o să ai numeroase opţiuni de shopping fără taxe, distracţie, relaxare şi o mulţime de modalităţi de petrecere a timpului, într-un mod cât mai plăcut. Dacă eşti la bord cu copiii, trebuie să ştii că fiecare vas are activităţi şi programe speciale, zilnice, atât pentru copii cât şi pentru adolescenţi.

Sfat important: Nu te arunca pe magazine, masaje şi restaurante de specialitate din prima zi. O să primeşti oferte, de multe ori mai bune, spre sfârşitul croazierei, mai ales în cazul în care nu se realizează targetul!

Prima croazieră a ajuns la final. Debarcarea începe cu o seară înainte. Vei primi/alege etichete cu ora la care vrei să părăseşti vasul, iar bagajele mari vor trebui scoase la uşa cabinei. Chiar dacă procesul este matinal, o să poţi servi micul dejun. De asemenea vei avea alocat, un loc special, unde o să aştepţi pentru debarcare!

Sperăm ca articolul nostru să îţi fie de folos. Am încercat să atingem cât mai multe subiecte, însă dacă mergi în prima croazieră şi ai alte întrebări, nu ezita să ne scrii. Îţi vom răspunde cu mare drag şi te vom ajuta să ai o croazieră memorabilă!

De asemenea, un ultim sfat foarte important: Vorbeşte cu personalul român de pe vas. Suntem siguri că te vor ajuta şi îţi vor răspunde la toate întrebările pe care e normal să le ai, la prima croazieră.

Comments are closed.