Triunghiul de aur este circuitul pe care trebuie să îl experimentezi măcar odată în viaţă. Pe lângă locurile, oamenii şi experienţele unice, o să guşti mâncăruri delicioase şi o să ai parte de cele mai importante lecţii de viaţă. Scriu aceste rânduri, într-un context pe care nici cel mai pesimist om din lume nu şi-l putea imagina, astfel că apreciez mult mai mult fiecare secundă petrecută în ţara lui Ghandi. Dacă ai văzut cum să te pregăteşti exemplar pentru vacanţa din India şi ai citit deja experienţele noastre în Delhi, astăzi este momentul să îţi prezentăm, ultimele două destinaţii:
- Agra şi Jaipur
Triunghiul de Aur – Agra
Situată pe malurile râului Yamuna, fosta capitală a Indiei, actuala capitală a iubirii, găzduieşte una dintre cele 7 minuni ale lumii, celebrul Taj Mahal. Pe lângă această bijuterie a imperiului Mogul, una dintre cele mai vizitate destinaţii din India, impresionează prin:
- Fortul Agra
- Teatrul Kalakitri şi
- Marmura.
Mergi prima data la Fortul Agra. Clădirea din gresie roşie, un adevărat oraş. Este impresionantă şi a reprezentat principala reşedinţă a împăraţilor, în timpul în care Agra era capitală. Construcţia a început la comanda împăratului Akbar, în 1565 şi a fost finalizată de nepotul acestuia, Shah Jahan. Porţi impresionante, cartiere superbe şi o închisoare de lux cu vedere la superbul Taj Mahal, unde Shah Jahan şi-a dat ultima suflare încarcerat fiind de propriul fiu, sunt doar câteva din atracţiile principale ale fortului.
Încheie seara la Teatrul Kalakriti, pentru a înțelege povestea epică a iubirii ce a înalțat Taj Mahalul. Peste 80 de artiști talentați, interpretează într-un teatru de clasă mondială, piesa “Mohabbat The Taj“, înfățișând povestea de dragoste supremă, între împăratul Shah Jahan și iubita lui soție Mumtaz Mahal.
Taj Mahal – una dintre minunile lumii
Trezeşte-te cu noaptea în cap, ia-ţi cea mai frumoasă ţinută şi vizitează Taj Mahalul când răsare soarele. Îţi garantez că va fi unul dintre cele mai frumoase răsărituri de soare pe care ai să le vezi. Simbolul dragostei eterne, monumentul impresionant, a fost construit în 22 de ani, cu ajutorul a peste 20.000 de oameni şi mii de elefanţi. Taj este dedicat, împărătesei Mumtaz Mahal, a doua soţie şi principala sfătuitoare, a împăratului Shah Jahan. Ea a murit, după naşterea celui de-al 14-lea copil şi i-a cerut împăratului 4 lucruri:
- să-i construiască un mormânt şi să îi viziteze mormântul la fiecare aniversare,
- să se recăsătorească şi să-şi iubească fiii.
Cu adevărat o minune a lumii, Taj-ul este clădirea pentru care ,,soarele şi luna varsă lacrimi din ochi”, aşa cum însăşi creatorul acestui loc fascinant afirma.
Întoarce-te la Centrul Cultural si de Convenții din Agra, după ce ai văzut această minunăţie, pentru a lua parte la un workshop impresionant de marmură şi pentru a face shopping. Nu pleca fără un elefant frumos, simbol al prosperităţii şi fericirii în India.
Ce mai poţi vizita în Agra?
- Itimad-Ud-Daulah’s Tomb
- Sikandra
- Mehtab Bagh
Jaipur, ultima haltă în Triunghiul de Aur!
Ultimul, însă nu cel din urmă, Jaipur, oraşul palatelor, este un loc istoric superb, unde tradiţiile şi clădirile istorice sunt păstrate impecabil. Cu o arhitectură grandioasă Rajput, ,,oraşul roz”, este capitala statului Rajasthan şi este primul oraş pus pe harta din India, de Maharaja Jai Sing, în anul 1727.
Începeţi vizita cu City Palace, casa familiei regale, construit de Maharaja Sawai Jai Singh II, o construcţie ce ilustrează 2 stiluri de arhitectură: Mughal şi Rajput.
Vizitaţi aici:
- Chandra Mahal şi Mubarak Mahal,
- muzeul dedicat maharajahului, Janta Mantar, porţile impresionante
şi apoi îndreptă-te către Hawa Mahal, bijuteria roz a oraşului Jaipur.
953 de ferestre, 5 etaje în formă de fagure de miere şi multă gresie roşie şi roz, compun cea mai renumită clădire din Jaipur, Hawa Mahal. Construită în 1799, impunătoarea clădire a fost concepută ca reşedinţă de vară pentru femeile de la casa regală şi este considerată cea mai înaltă clădire din lume fără fundaţie.
Nu rata magazinele aflate pe marginea drumului. De aici poţi cumpăra:
- un sari frumos (haină tradiţională indiană)
- bijuterii
- eşarfe sau alte lucruri tradiţionale făcute manual
Amber Fort este un adevărat oraş, aflat la 11 km de Jaipur. Noi am ales să mergem către acest loc fascinant cu maşini 4×4 şi alegerea a fost una foarte inspirată. Din nou gresia roşie şi marmura albă, plus cele două stiluri arhitecturale întâlnite în zonă (Mughal şi Rajput), sunt folosite pentru acest fort gigant compus din:
- palate, temple,
- porţi grandioase, curţi spaţioase şi o grădină superbă,
toate pentru a întregi tabloul unui fort grandios ce arată opulenţa cerută de Maharaja Man Singh I.
Ce să nu ratezi aici?
- plimbare cu elefanții în jurul fortului.
- vizită la muzeul și grădina din interiorul fortului.
- vederea panoramică din grădina Char, se vede întregul oraș.
- muzeul Turbanului, unde o să găseşti o colecție mare de turbane.
Jal Mahal este un loc unic, situat în mijlocul lacului Man Sagar. Conceput ca o ,,cabană de vânătoare”, palatul de 5 etaje, este acoperit până la al 4-lea nivel, atunci când lacul ,,este plin”. Dacă ajungi seara, în această zonă, o să ai probabil una dintre cele mai frumoase privelişti, pentru că la lumina lunii, palatul pare că pluteşte pe lac.
Alte locuri de vizitat:
- Muzeul Albert Hall
- Templul Birla Mandir
- Jaigarh şi Nahargarh Fort
Nu pleca fără să guști…
Bucătăria traditională : Lal Maas şi celebra pâine Kachori sunt doar două dintre preparatele pe care nu trebuie să le ratezi. De asemenea desertul Ghebar este delicios.
Dacă şederea ta se întinde pe mai multe zile, îţi recomandăm să vizitezi şi parcul naţional Ranthambore. Aici, o să ai parte de un adevărat spectacol al naturii şi vei putea admira celebrii tigrii, în habitatul lor natural.
Încheiem relatările despre India cu câteva informaţii foarte interesante:
- şahul a fost inventant în India,
- numele ţării vine de la râul Indus,
- algebra şi trigonometria îşi au originea în India şi
- sistemul decimal s-a născut în India, în anul 100 Î.C
Citeşte mai multe informaţii despre India pe site-ul oficial.
Sper că am reuşit să trezim dorinţa de a vizita acest loc, cel puţin odată în viaţă. Este o adevărată lecţie de viaţă. De asemenea, Triunghiul de Aur este o destinaţie fascinantă! Putem să te ajutăm cu alte informaţii? Nu ezita să ne scrii. Îţi vom răspunde cu mare plăcere.