Brașov, orașul Coroanei, este una dintre perlele turismului românesc și, din punctul nostru de vedere, reprezintă:

,,o adevărată comoară istorică și culturală, în inima Translivaniei”.

Brașov te va fascina indiferent de anotimp, iar pentru a-ți putea bucura ochii, mintea și sufletul, te invităm să îl descoperi la pas.

Un weekend memorabil la ,,poalele Tâmpei”

Ne-am început aventura în vechiul burg săsesc, aproape de zidurile cetății, pe Promenada de Sub Tâmpa. Locul este superb și reprezintă punctul de plecare ideal, mai ales dacă îl vei vizita alături de cei mici. Rând pe rând, pe lângă o mare varietate de activități recreaționale de care te poți bucura, vei putea vedea:

Bastionul Postăvarilor – construit între 1450-1455 de breasla aurarilor. Trecerea către postăvari a avut loc în anul 1640.

Turnurile:

Lemnarului – poți admira aici un atelier de sculptură, o mică expoziție sau poți participa la demonstrații de sculptură, modelaj în lut sau ceramică manuală,

Vânătorilor – prezintă obiecte vechi cu specific vânătoresc, o colecție de arme, respectiv vânatul din perioada vechii cetăți,

Artelor – fost Turn al Olarilor, găzduiește expoziții de artă,

Bastionul Funarilor și

Bastionul Țesătorilor – ce impresionează prin zidurile mărețe și construcția fortificată, 

toate vestigii valoroase ale ansamblului fortificat Cetatea Brașovului

De asemenea, dacă vizitezi Brașov de Marți până Duminică, merită să iei Telecabina spre Tâmpa. Vei avea o panoramă superbă asupra orașului și în plus ai multe opțiuni pentru drumeții în natură.

Orașul medieval

După timpul petrecut în natură, coboară de la Bastionul Țesătorilor spre:

Poarta Schei (1827) – intrarea spre orașul medieval al Brașovului de odinioară. Pe vremuri era singura cale de acces către cartierul Schei, locul unde trăiau valahii.

La o aruncătură de băț este Poarta Ecaterinei, o bijuterie artistică, unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania, aceasta păstrându-și aspectul original încă din anul 1559.

Pe strada Schei, aproape de cele 2 porți, vei putea admira:

Sinagoga Neologă – lăcașul de cult evreiesc construit în stil neogotic cu influențe maure și

Strada Sforii – a 3-a cea mai îngustă stradă din Europa (1,11-1,35), construită ca o scurtătură pentru intervenția de urgență a pompierilor.

Bun venit în inima Brașovului! 

După plimbarea pe strada Sforii trebuie să știi că ești la ,,un pas” de inima Brașovului, Piața Sfatului, locul care ,,găzduiește” pe lângă celebrele terase și restaurante de top, locuri superbe, încărcate cu istorie, precum:

Biserica Neagră – construită între anii 1377-1477. Biserica comunității evanghelice luterane este cel mai mare locaș de cult în stil gotic din sud estul Europei (capacitate de 5000 persoane). Este renumită printre altele datorită:

  • Clopotului – unul dintre cele mai mari clopote din Europa, având o greutate de 6300 kg, iar
  • Orgii – unice în lume, fiind cea mai mare orgă funcțională din sud estul Europei.

Numele se datorează incendiului din anul 1689, până atunci lăcașul de cult numindu-se: Biserica Sfânta Maria.

Casa Sfatului (1521-1528), vechea primărie a orașului, un simbol și un important monument de arhitectură al municipiului Brașov. Situat la km 0 al Brașovului, fostul turn de supraveghere, era clădirea unde se luau toate deciziile importante din domeniul justiției. 

Ce mai poți admira în Piața Sfatului:

Casa Hircher (1541-1547) – fosta Casă a Negustorilor, ce a servit drept hală comercială și depozit de mărfuri și 

Casa Mureșenilor (1968) – un muzeu consacrat memoriei membrilor familiei Mureșenilor, un loc cu o mare valoare culturală și artistică.

Nu rata:

Bastionul Graft (1515-1521) – apărat de breasla șelarilor, poarta de legătură între oștenii din cetatea Brașovului și Turnul Alb (1460-1494), un turn de apărare de @20 metri în care accesul se făcea cu ajutorul unor scări mobile.

Turnul Negru (secolul XIV) – unul dintre cele 4 turnuri de observație al cetății, înalt de 11 metrii și gândit ca o fortificație independentă. Legătura cu cetatea se făcea printr-un tunel subteran sau un pod mobil. 

De aici, la o plimbare de 15 minute se află Biserica Sf. Nicolae și Muzeul Prima Școală Românească, zidită în anul 1495 și reclădită la 1760. Mii de cărți vechi, numeroase documente și sălile speciale, povestesc și astăzi despre istoria și cultura acestui loc de o valoare inestimabilă.

De altfel, întreg orașul respiră istorie și cultură. Brașov este un oraș viu unde, în fiecare zi, îți poți îmbogăți sufletul și mintea prin spectacolele de:

  • Teatru, Operă, Filaromincă, respectiv întreaga paleta de evenimente culturale.

Pe lângă cultură, esențială pentru o viată în adevăratul sens al cuvântului, sportul, un alt pilon de bază al vieții este foarte bine reprezentat la Brașov. Dacă ești un împătimit al sportului trebuie neapărat să verifici ce meciuri oficiale sau turnee se desfășoară în perioada în care vizitezi orașul. Te poți bucura de:

  • fotbal, handbal, hochei, baschet, volei și multe alte sporturi.

Cetățuia Brașovului și alte locuri de vizitat!

La fel ca în marile orașe europene, să vizitezi Brașovul îți va lua timp și, cu siguranță, un weekend va fi mult prea puțin în comparație cu ce are de oferit.

  • Muzeele de Artă, Istorie, Etnografie, Civilizației Urbane,
  • Case Memoriale,
  • Parcuri și o mulțime de alte obiective te așteaptă să le descoperi.

De asemenea, dacă vizitezi orașul Brașov cu cei mici, trebuie să știi că ai:

  • un ,,Paradis Acvatic”,
  • o grădină zoologică frumoasă și foarte bine amenajată,
  • parcuri de aventură și
  • multe alte opțiuni pentru a strânge amintiri memorabile.

Reprezentând istoria acestui oraș fascinant, Cetățuia Brașovului este un alt obiectiv pe care merită să îl treci pe listă. Pornită în 1524, de la un turn de supraveghere cu 3 etaje, de-a lungul timpului cetatea s-a dezvoltat, adăugându-se un bastion cu 4 turnuri din lemn, în 1773, sub dominație habsburgică, ajungând la forma din vremurile noastre. Chiar dacă momentan accesul interior este interzis, poți face o plimbare pentru a admira cetatea de afară și pentru a te bucura de o nouă panoramă superbă a orașului Brașov!

Panorame, mâncare și cazare de top!

De altfel, pentru că tot vorbeam de panorame ce îți taie respirația, îți recomandăm să descoperi 3 platforme panoramice spectaculoase de unde poți admira Brașovul!

Nu poți pleca flămând de la Brașov și te asigur că toate simțurile îți vor fi răsfățate pentru că opțiunile de top sunt nenumărate. Descoperă 5 locuri de top unde poți avea o experiență culinară memorabilă ,,la poalele Tâmpei”.

La fel stau lucrurile și când vine vorba de cazare. Indiferent dacă vrei să optezi pentru o ,,casă tradițională” sau un hotel, opțiunile sunt nenumărate, pe toate gusturile și buzunarele. Noi îți recomandăm o super cazare, confortabilă, de top, la câțiva pași de inima orașului.

Când ai fost ultima dată la Brașov? Ce ți-a plăcut cel mai mult aici?

Comments are closed.